Sve žešći “udari” na novčanike i kućne budžete: Rast cijena – od piva do automobila

28.10.2021. | 14:10

Njemački potrošači se suočavaju s višim cijenama robe u cijelom svijetu, jer se sve više kompanija u najvećoj evropskoj ekonomiji odlučuje za prenošenje povećanih proizvodnih troškova, potaknutih široko rasprostranjenim nedostatkom ponude i skokom cijena energije.

Dok ovaj razvoj pomaže firmama da poboljšaju korporativne marže nakon šoka zbog pandemije virusa korona, potrošači osjećaju pritisak viših cijena, što bi moglo naštetiti potrošnji domaćinstava i na kraju domaćoj potražnji ako se rast plata ne nastavi.

U svom najnovijem istraživanju poslovnog raspoloženja, institut IFO sa sjedištem u Minhenu saopštio je da svaka druga industrijska kompanija u NJemačkoj već planira da poveća cijene zbog stalnih problema sa snabdijevanjem, što je rekordno visoko.

Inflacija potrošačkih cijena, usklađena kako bi bila uporediva sa drugim zemljama evrozone, ubrzala se u septembru neviđenim tempom od 4,1 odsto na godišnjem nivo, a očekuje se da će podaci koji će se objaviti kasnije u četvrtak pokazati dalji rast na 4,5 odsto u oktobru.

Za 2021. godinu kao cjelinu, vlada očekuje da nacionalna stopa inFlacije dostigne tri odsto, što je najviši nivo u skoro tri decenije, prije nego što se smanji na 2,2 odsto u 2022. i 1,7 odsto u 2023. godini.

Zahvaljujući mjerama državne pomoći za ublažavanje posljedica pandemije, Vlada se nada da će raspoloživi dohodak potrošača ove godine porasti za 2,5 odsto, a sljedeće za 3,8 odsto, što bi moglo pomoći stabilizaciji domaće potražnje uprkos rastu cijena.

Ali za mnoge potrošače, ipak se osjeća neuobičajeno visoka inflacija, uz sve veće sumnje da će povećanje cijena biti samo privremeno, kako sugerišu centralni bankari.

Najveća njemačka pivara, grupa “Radeberger”, saopštila je da planira podići cijene piva sljedećeg proljeća u dvije faze i za ugostiteljsku i za maloprodajnu industriju, zbog rastućih troškova komunalnih usluga, logistike i sirovina.

“Ova povećanja troškova se više ne mogu nadoknaditi jednostavnim povećanjem efikasnosti”, rekao je portparol kompanije.

Barovi, restorani i hoteli moraće da plaćaju više za pivo od 1. Februara, dok će se trgovci pića i supermarketi suočiti sa poskupljenjem od 1. maja.

Druge velike pivare, uključujući “Krombaher” i “Veltins”, takođe su najavile planove za povećanje cijena piva na proljeće. U automobilskom sektoru, nedostatak mikročipova i drugih elektronskih komponenti povećava troškove, koči proizvodnju i omogućava proizvođačima kao što je Be-Em-Ve da odobravaju manje popuste od uobičajenih.

Ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je juče tokom predstavljanja vladinih izgleda za smanjenje rasta da proizvođači automobila trenutno nisu u mogućnosti da proizvedu stotine hiljada automobila zbog nedostatka poluprovodnika.

Oskudna ponuda i ograničena proizvodnja znače da proizvođači automobila moraju činiti manje ustupaka u pogledu cijena kada prodaju nove modele i preprodaju vozila na lizing.

Analitičari smatraju da Be-Em-Ve i “Mercedes” nadoknađuju veliki dio izgubljenog volumena boljim miksom proizvoda i višim cijenama.

Portparol BMW-a rekao je prošlog mjeseca da se tržište lizing vozila tokom godine razvijalo povoljnije nego što se očekivalo.

Druge njemačke kompanije koje planiraju da prenesu veće troškove sirovina i energije na klijente su “Nivea”, proizvođač viljuškara “Junghajnrih” i stručnjak za građevinske materijale “Hajdelberg cement”.

Među proizvođačima proizvoda široke potrošnje, njemačka kompanija za sportsku odjeću “Puma” saopštila je juče da bi problemi u lancu snabdijevanja, praćeni višim troškovima sirovina, mogli dovesti do većih cijena u drugoj polovini 2022. godine.

Kratkoročno, problemi u lancu snabdijevanja mogli bi dovesti do praznih polica u trgovinama uoči božićne sezone, upozorio je izvršni direktor “Pume” Born Gulden.

“Rekao sam svojoj ženi – ako želiš da kupiš božićne poklone, kupi odmah”, istakao je on.

Oznake: Automobili, Cijene