Sve više izleženih pilića u Srpskoj: Skok proizvodnje iza kojeg stoji rad i značajna ulaganja

28.01.2021. | 08:40

Proizvodnja jaja za uzgoj brojlera raste iz godine u godinu pa je tako u Republici Srpskoj, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, lani izleženo oko 42 miliona pilića, što je za pet odsto više u odnosu na godinu ranije.

Najbolji primjer za to je firma “Pile-farm” iz Srpca u kojoj obim posla raste za 50 odsto, odnosno proizvodnja oplođenih jaja za uzgoj brojlera je povećana sa 2,75 miliona na 4,25 miliona, a sve zahvaljujući podršci “Farma dva” projekta, koji sprovode Švedska i USAID.

Direktorica “Pile-farma” Vesna Vukadinović rekla je da je firma specijalizovana za proizvodnju oplođenih jaja brojlera i da su u prošloj godini proizveli četiri miliona oplođenih jaja i pripremili farmu za dolazak novog roditeljskog jata za ovu godinu.

– U ovoj godini sigurno ćemo ispuniti naš cilj od 4,25 miliona jaja, tu nema sumnje. Znamo da smo dio većeg lanca vrijednosti i nadam se da će cijeli peradarski sektor u BiH nastaviti da radi sa dobrim poslovnim rezultatima – objasnila je Vukadinovićeva.

Dodala je da ova firma ima ugovor sa kompanijom “Perutnina Ptuj”, koja im daje roditeljsko jato i hranu za životinje te pruža veterinarske usluge. Ona je podsjetila da je njihova godišnja proizvodnja oplođenih jaja u 2018. godini dosegnula 2,75 miliona, te da su imali tri farme sa ukupno 20.000 kokošaka u porodičnom jatu.

– Došli smo do gornje granice proizvodnje, ali potražnja za oplođenim jajima je i dalje rasla, zbog čega smo i morali da se širimo. Sa pripremama za izgradnju dodatne farme koja bi primila dodatnih 10.000 kokošaka, čime bi se proizvodnja povećala za 50 odsto, krenuli smo korak po korak – rekla je Vukadinovićeva.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić istakao je da kompanije koje se bave tovom brojlera sve više ulažu i u matična jaja.

– U posljednje dvije godine na domaćem tržištu se osjeća zagušenost. Zbog toga smo prošle godine pokrenuli inicijativu da se stvaraju uslovi i za izvoz, između ostalog, rasplodnih jaja teške linije, jer ih ima dovoljno za sve – kazao je Miličić i dodao da i dalje čekaju odgovor nadležnih, te da neće odustati od toga.

Ulaganja

Prema riječima Vesne Vukadinović, “Pile-farm” je u 2018. godini imao tri farme sa ukupno 20.000 kokošaka u porodičnom jatu, a godišnja proizvodnja oplođenih jaja dostigla je 2,75 miliona, zbog čega su morali da se proširuju.

“Farma dva” projektu obratili su se 2019. godine sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava. “Pile-farm” je izgradio novu zgradu, a projekat “Farma dva” im je pomogao u nabavci dijela opreme potrebne za pravilno funkcionisanje farme, uključujući sistem za hlađenje i ventilaciju, piše Glas Srpske.