Sve više gradova u BiH razmatra zabranu rada nedjeljom

06.02.2022. | 08:15

Radnici u trgovini i uslužnim djelatnostima godinama su među najmanje plaćenima, a i među rijetkima koji moraju raditi i vikendima i praznicima. Međutim, djeluje kao da se u posljednje vrijeme stanje blago mijenja.

Pojedini trgovci posljednje dvije-tri godine počeli su zatvarati svoje radnje za praznike, a u nekim dijelovima BiH uvodi se i praksa neradne nedjelje.

Neki od gradova i opština koji su do sada odlučili trgovcima dati slobodnu nedjelju su Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zvornik, Kiseljak, a početkom ove sedmice održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih i ugostiteljskih objekata i obrta na području opštine Novi Travnik. Cilj ovih odluka, kako je istaknuto, je zaštititi radnike i omogućiti im slobodno vrijeme koje bi provodili u odmoru i u krugu porodice.

“Imali smo niz sastanaka i potpisali smo brojne memorandume o saradnji s načelnicima opština u Federaciji BiH, a u prošloj godini imali smo veoma konstruktivan sastanak i s gradonačelnikom Bijeljine o ovoj temi. Mi ćemo nastaviti sarađivati s lokalnim nivoom vlasti i u ovoj godini i smatramo da svi oni koji donesu ovakve hrabre odluke i odupru se zaista velikim pritiscima koje imaju zaslužuju podršku i sindikata i radnika, ali i javnosti”, kazala je za Klix.ba Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH.

Kazala je Beširović i kako sindikat direktno sarađuje s lokalnim nivoom vlasti kako bi poboljšali uslove rada trgovaca. Kaže kako su u lokalnom nivou prepoznali spremnost za rješavanje pitanja značajnih za poboljšanje položaja radnika u trgovini, “posebno u situaciji kada entitetski i državni nivo apsolutno ništa ne rade kako bi unaprijedili radnička prava i poboljšali status radnika”.

“Trgovina je kao djelatnost globalno među najslabije plaćenim granama u kojima radna mjesta nisu atraktivna upravo zbog niskih primanja i teških uslova rada. Tako je i u BiH, pa čak i dodatno teže zbog neusklađenosti radnih standarda između entiteta te neprimjenjivanja zakona u praksi. Trenutno trgovina nije najslabije plaćena grana. Ona je ispred građevinarstva, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti te prerađivačke industrije. Prema posljednjim podacima iz novembra 2021. godine, neto plata u ovom sektoru bila je 767 KM”, kazala je Beširović, navodi Klix.ba.

Kada je riječ o povećanju plata, sindikat je u oktobru potpisao kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u Federaciji BiH, kojim je minimalna plata u ovom sektoru povećana za 25,5 posto, što je, kako kaže Beširović, i dalje nedovoljno, posebno uzimajući u obzir troškove života koji stalno rastu.

“Ovim kolektivnim ugovorom povećana je i satnica za rad u dane praznika i to za 100 posto, što je veliki korak naprijed. Posebno je značajno što se ovim kolektivnim ugovorom konačno reguliše rad u dane praznika, koji nije regulisan zbog činjenice da BiH nema zakon o praznicima, a da se u FBiH rad u dane praznika reguliše isključivo preporukama premijera i Ministarstva rada, koje nisu obavezujuće”, poručila je Beširović.

 

 

Oznake: Prodavnice, Trgovine