Sve spremno za početak eksproprijacije zemljišta na trasi autoputa Banjaluka – Prijedor

16.01.2019. | 20:52

Sve je spremno za početak eksproprijacije zemljišta na trasi autoputa Banjaluka-Prijedor. Odmah nakon dodjeljivanja koncesije kineskoj kompaniji “Šandong internešnal”, počele su pripremne aktivnosti, a Geodetska uprava čeka zeleno svjetlo od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske da izađe na teren.
Prosječna cijena eksproprijacije, na osnovu dosadašnjih iskustava, vjerovatno bi trebalo da bude oko milion maraka po kilometru.

“Mi smo već imali radni sastanak sa Pravobranilaštvom i sa Geodetskom upravom, kako bismo napravili planove i proveli određene aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta. To je s naše strane jer je naša obaveza eksproprijacija”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Prva dionica autoputa Banjaluka – Novi Grad, duga 42 kilometra, prolaziće ispod Kozare, kroz banjalučka naselja Kuljani, Ramići i Barlovci, zatim prema Potkozarju, Omarskoj i Kozarcu, gdje je predviđeno ukrštanje sa magistralnim putem. Predviđena je izgradnja sedam tunela i 35 mostova, a rok za početak radova je dvije godine.

Ukupna vrijednost, uključujući projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona, a trošak izgradnje po kilometru autoputa trebalo bi da bude sedam miliona evra.

Kinezi su se, po ugovoru, obavezali da će za tu cijenu pripremiti projektnu dokumentaciju i za dionicu Prijedor – Novi Grad, kao i za izgradnju brze ceste od Prijedora do Kozarske Dubice.

Koncesija im je dodijeljena na 33 godine, a koncesionar će plaćati naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra godišnje. Obaveze će Republika Srpska finansirati naplatom putarina, a ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će isplaćivati iz Budžeta.

https://www.youtube.com/watch?v=qqDDhIO9UyY

 

Izvor:(ATV)