Sve ide po planu: Srbija očekuje rekordnu proizvodnju meda ove godine

11.06.2022. | 11:34

U Srbiji se ove godine očekuje rekordna proizvodnja meda, zahvaljujući povoljnim uslovima za cvjetanje bagrema, ocjenili su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije (PKS) i istakli potrebu snažnijeg plasmana na inostrana tržišta gde je sve veća tražnja ovog pčelinjeg proizvoda.

Predsjednik Grupacije Srbislav Vidojević je posle sjednice ove grupacije ukazao da izvoz meda ove godine opada, a da uvoz raste.

“U prva tri meseca 2022. godine uvezeno je 222 tone, što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i Novog Zelanda. Ukupan izvoz meda u prva tri meseca 2022. godine, iznosio je 554 tone, u vrednosti od 3.497.400 evra i on je za 31 odsto manji u odnosu na isti period prethodne godine. Med se u prva tri meseca ove godine najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Crnu Goru“, rekao je Vidojević, prenosi PKS.

Precizorao je da je početkom 2022. izvoz u Italiju porastao za 51 odsto, u Norvešku 28 odsto, u Crnu Goru za 52 odsto, dok je izvoz na njemačko tržište smanjen za 36 procenata u odnosu na isti period prethodne godine.

Viši savjetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Mirjana Miščević ocjenila je da je neophodno uslagašavenje domaćeg zakonodavstva sa evropskim, kako bi se podsržao razvoj pčelarstva.

„Tehnologija pčelarstva je napredovala u Republici Srbiji, što se vidi iz rasta broja košnica. Da bi se ovaj trend nastavio, potrebno je uskladiti zakonske propise Srbije sa propisima EU i što pre osnovati Radnu grupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu“, izjavila je ona.

Istakla je da je do sada pčelarstvo dobijalo pomoć od države za omasovljenje, ali da je sada neophodno određenim mjerama pomoći razvoj pčelarstva kao privredne djelatnosti.

Proizvođači meda ukazali su na izazove, zbog neizvjesne otkupne cijene meda ove godine, s ozbirom na oscilacije na tržištu meda 2021. godine.

Na sjednici su iznijeti podaci da je u Srbiji prošle godine proizvedeno blizu 7,5 hiljada tona meda i pored toga što klimatski uslovi nisu bili naklonjeni pčelarenju, prenosi Tanjug

Oznake: Proizvodnja, Srbija