Sve gotovo za maksimalno četiri dana: Za manje od godinu u Srpskoj osnovano 760 preduzeća

17.11.2021. | 07:46

Od početka ove godine u Republici Srpskoj osnovano je 760 novih preduzeća, što je 123 više u odnosu na isti period lani, a onima koji odluče da pokrenu sopstveni biznis naruku ide to što registraciju firme mogu završiti maksimalno za četiri dana.

Preduzetnici i investitori u Srpskoj u dosta su povoljnijem položaju od komšija iz regiona, o čemu najbolje svjedoče troškovi registracije poslovnih subjekata.

Tako u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS ističu da je u Republici Srpskoj još od 2013. godine minimalni osnivački kapital samo jedna marka. S druge strane, u Srbiji i Crnoj Gori su, kako pokazuju pojedine analize, oko 200 maraka troškovi prilikom osnivanja preduzeća.

“U Srpskoj osnivanje, na primjer, jednočlanog d.o.o. sa minimalnim osnivačkim kapitalom od jedne KM ne košta više od 130 maraka. Taksa u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) iznosi 35 maraka, ovjera potpisa je deset, dok je taksa za “Službeni glasnik RS” 40 KM, koliko košta i izrada pečata”, navode u ovom ministarstvu.

Pojašnjavaju da je model reforme koji je usvojen u Republici Srpskoj zasnovan na jednošalterskom principu.

“APIF kroz 11 područnih kancelarija kao jednošalterska institucija zaprima sve zahtjeve stranaka i zainteresovanih poslovnih subjekata koji žele da pokrenu poslovanje, te ih prosljeđuje na postupanje nadležnom registracionom sudu i Poreskoj upravi”, ističu u ovom ministarstvu.

To znači da su skraćene procedure, pa svi budući preduzetnici ne moraju šetati od jedne do druge institucije, već na jednom mjestu mogu dobiti sudsko rješenje o registraciji, poreski broj i klasifikaciju djelatnosti.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić rekao je za “Glas Srpske” da svi budući preduzetnici u Srpskoj imaju povoljne uslove kada je u pitanju pokretanje poslovanja i to posebno kada su u pitanju samostalni preduzetnici.

“Rješenja o registraciji uglavnom dobijemo u roku od 48 sati i u velikoj mjeri pojednostavljene su procedure. Samo je važno da se navede koja je osnovna djelatnost, kako bismo mogli uredno voditi knjige”, ističe Bratić.

U APIF-u su rekli “Glasu Srpske” da je od 1. januara do 16. novembra ove godine evidentirano 760 novoosnovanih firmi, dok ih je u istom periodu lani bilo 637.

“Registracija firme u prosjeku traje od tri do maksimalno četiri dana”, naveli su APIF-u.

Onlajn registracija

U Ministarstvu privrede i preduzetništva podsjećaju da je Vlada Srpske pokrenula i projekat onlajn registracije poslovnih subjekata, koji je, kako ističu, u finalnoj fazi.

“Očekuje se puštanje sistema u funkciju nakon obuka i dodatne tehničke pripreme”, poručili su iz tog ministarstva.