Sužen izbor destinacija za odmor: Turistički vaučeri diskriminišu male ugostitelje FOTO

21.06.2022. | 16:25

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske objavilo je Uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera kojom je favorizovala hotele, banje i veće ugostiteljske objekte, a građanima suzila izbor destinacija na kojima bi se mogli odmarati.

Naime, Uredbom je propisano da će pravo učešća na javnom konkursu imati ugostitelj koji ima najmanje četiri radnika koja su prijavljena na puno radno vrijeme.

Na ovaj način eliminisano je na stotine manjih ugostiteljskih jedinica širom Republike Srpske, poput hostela, seoskih domaćinstava, etno sela i mnogih drugih koji su se nadali većem broju gostiju, podstaknutih državnim vaučerima.

“Mi nemamo četiri zaposlena i automatski smo diskvalifikovani iz poziva, a bili smo zainteresovani za njega. Korist od svega imaće samo veći hoteli i banje, dok smo mi manji izbačeni iz programa”, kaže Nedeljko Branković osnivač etno sela “Ljubačke doline” smještenog nedaleko od Banjaluke.

Očekivao je da državna podrška preko vaučera bude omasovljenja, ali propisanim uslovima to je spriječeno.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske će svakom punoljetnom građaninu, pod uslovom da je zainteresovan, dati vaučer od 100 maraka za sufinansiranje smještaja na nekoj od destinacija u Srpskoj.

Vaučeri će se moći koristiti od 1. jula do 30. oktobra ove godine uz određene uslove vezano za broj noćenja koji se razlikuju od toga da li korisnik vaučera gostuje sam ili u paru.

U Ministarstvu trgovine i turizma kažu kako su odluku o minimalnom broju zaposlenih radnika donijeli na osnovu prijedloga i konsultacija sa Privrednom komorom i poslovnom zajednicom.

“Prema navedenom prijedlogu svaki ugostitelj koji pruža uslugu smještaja na kvalitetnom nivou mora da ima optimalno četiri zaposlena i to jednog radnika na recepciji, jednog radnika na održavanju higijene, jednog konobara i  jednog radnika u kuhinji”, tvrde oni.

Kažu kako se traži da radnici budu prijavljeni na puno radno vrijeme iz potrebe da se pomogne ugostiteljima koji imaju prijavljene radnike da održe svoje poslovanje i iste zadrže u radnom odnosu.

U Komori to potvrđuju i dodaju kako im je cilj bio da se obezbjedi kvalitet usluge.

“Da bi se obezbjedila kvalitetna usluga procjena je da su za to potrebne minimalno četiri zaposlene osobe i zbog toga je išlo sa takvim zahtjevom. Nemoguće je da isti čovjek bude recepcioner, sobarica, menadžer, te da pravi i sprema hranu”, smatraju oni.

Generalno, od sredine juna 2020. godine do jula 2021. godine, građanima Republike Srpske izdato je oko 50.000 turističkih vaučera. U projektu je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija.