Sutra novi protesti: Kao podrška zeničkim stižu rudari iz “Kreke”

Rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja nastavljaju štrajk, a za sutra je najavljen novi protest ispred zgrade uprave rudnika i Gradske uprave Zenica zbog neisplaćene plate i naknade za topli obrok, a podršku su najavili i rudari “Kreke” iz Tuzle.

Proizvodnja u Rudniku mrkog uglja “Zenica” obustavljena je u petak, 24. marta, a 27. marta grupa rudara počela je štrajk glađu budući da zaposlenima u ovom rudniku, zbog blokade računa preduzeća, nisu isplaćena primanja za februar.

Predsjednik Sindikata zeničkog rudnika Elvedin Avdić rekao je da će štrajkači koji se nalaze u prostorijama Doma rudara izaći tek kada im bude javljeno da je račun rudnika deblokiran i da će dobiti neisplaćenu platu i naknadu za topli obrok.

Avdić je dodao da će njihove zahtjeve podržati i rudari iz ostalih šest rudnika iz koncerna federalne “Elektroprivrede” koji su jutros održali jednočasovni štrajk upozorenja u znak solidarnosti sa zeničkim rudarima.

Oko 1.000 rudara iz svih rudnika u sastavu federalne “Elektroprivrede” juče je protestovalo u Zenici ispred Gradske uprave koja je prošle sedmice blokirala račun Rudnika “Zenica” zbog duga za naknade prema gradu za gradsko zemljište, prenose federalni mediji.

Rudnik duguje Gradu Zenica oko 2,6 miliona KM, a prema podacima sa kraja prošle godine, duguje i Poreskoj upravi Federacije BiH oko 154 miliona KM.

Rudari Rudnika “Kreka” iz Tuzle sutra putuju u Zenicu da daju podršku zeničkim komoratima, najavio je danas predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka” Zuhdija Tokić.

“Rudari `Kreke` sutra u Zenici pružaju podršku i neće otići dok se na riješi problem zeničkih rudara koji nisu dobili plate i topli obrok za dva mjeseca”, rekao je Tokić.

Tokić je dodao da je i kod njih slična situacija jer se svaki mjesec, kao i zenički rudari, dovode u situaicju da traže ono što su zaradili.

U Rudniku “Kreka” održan je jednočasovni trajk upozorenja kao znak podrške rudarima iz Zenice.

Ostavite komentar: