Sušna godina ide na ruku vinogradarima

07.08.2021. | 19:59

Osim u Hercegovini, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i podsticajima, vinogradarska proizvodnja sve je intenzivnija i u sjeverozapadnom dijelu Srpske. Sušna godina išla je na ruku vinogradarima.

Najviše površina, preko 40 hektara, pod vinogradima nalazi se u opštini Laktaši.

U “Aleksinim vinogradima” koji se prostiru na oko dva hektara u Slatini očekuju dobar rod.

– Prilično smo zadovoljni ovogodišnjim rodom. Bilo je grada i previše sunca, ali navikli smo da nas uvijek nešto “tuče”, tako da je ovo super – kaže Tanja Babić, vinogradarka iz Slatine.

Intenzivirano je podizanje voćnjaka i na području Kozarske Dubice. U selu Sjeverovci profesor Dragutin Mijatović zasadio je eksperimentalni vinograd sa više desetina različitih sorti.

– Može se reći da je do sada stanje na terenu pod kontrolom na ovo malo vinograda što sam obišao u Kozarskoj Dubici i na području Gradiške. U Podgradcima i Barajima situacija je zaista dobra i svi kažu da će ove godine biti bolje nego prethodnih – ističe Mijatović.

Ekspanziji vinogradarstva u sjeverozapadnom dijelu Srpske doprinijeli su i povoljni podsticaji sa republičkog i lokalnog nivoa.

– Osigurane su premije za proizvedene i prodate količine grožđa, odnosno voća generalno. Tu su i druge mjere – program kapitalnih ulaganja, podrška za nabavku mehanizacije, odnosno sve potrebne opreme u voćarskoj proizvodnji za preradu na porodičnim gazdinstvima – navodi Nebojša Adžić, stručni saradnik za voćarstvo Područne jedinice Gradiška Resora za pružanje stručnih usluga, navodi RTRS.

Zamjenik načelnika opštine Laktaši Darko Stanković kaže da opština svake godine vrši nabavku sadnog materijala, odnosno vinove loze, u cilju proširenja kapaciteta.

Na području Laktaša 20 vinogradara aktivno je i u proizvodnji vina i alkoholnih pića od vinove loze. Svake godine stručni žiri na tradicionalnoj manifestaciji Dani vina prati evidentan napredak vinogradara i vinara.