Suše “udaraju po novčaniku”: Zbog jednog sastojka rastu cijene slatkiša i kod nas

22.02.2024. | 08:28

Suše na plantažama u zapadnoj Africi podigle su cijene kakaoa na svjetskom nivou, pa će tako i cijene slatkiša koji se mogu naći na policama marketa u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, zasigurno rasti.

Prema nedavno objavljenim podacima, tona kakaoa doseže čak do 5.874 dolara, a poskupljenje se bilježi zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u Gani i Obali Slonovače, najvećim svjetskim proizvođačima kakaoa.

Prema pisanju BBC-ja, poskupljenje zrna kakaoa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, a što će se odraziti na cijenu za potrošače. Povećanje cijena kakaoa neminovno utiče i na proizvođače slatkiša u regionu, pa tako i na prehrambenu industriju “Kraš” iz Hrvatske, u čijem sastavu je i “Mira” iz Prijedora, za koju je kakao ključna sirovina.

“Riječ je o ključnoj sirovini za proizvodnju čokolada i pralina, koje ujedno predstavljaju veliki udio u volumenima ‘Krašove’ proizvodnje, ali je kakaovac važan i za naše proizvode iz kategorije keksa i vafla, u kojima isto koristimo kakao dijelove. Sa samom isporukom količina za sada nemamo problema. Dodatni izazov predstavlja situacija u saobraćaju u Sueckom kanalu jer će se povećanje troškova prevoznih kompanija posljedično preliti na sve industrije”, istakli su oni.

Dodali su da, iako povećanje cijena osjećaju već neko vrijeme, u proteklom periodu su činili sve kako bi to povećanje interno amortizovali.

“No, s obzirom na trenutne pokazatelje, i mi smo primorani da korigujemo cijene proizvoda prema svojim kupcima i potrošačima, i to minimalno, kako bismo omogućili stabilnost poslovanja”, rekli su oni za “Nezavisne novine“.

Da su proizvodi od kakaoa, kao i sam kakao, dragi građanima BiH, potvrđuju i podaci o uvozu kakaoa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, prema njihovim podacima, tokom protekle godine u BiH je uvezeno nešto više od 22,3 miliona kilograma kakaoa i proizvoda od kakaoa, čija vrijednost doseže čak do 235.182.116 KM.

Najviše se uvozilo iz Hrvatske, i to oko pet miliona kilograma, vrijednih skoro 50 miliona maraka, a zatim slijedi uvoz iz Njemačke, Srbije, Poljske i Austrije.

Kada je riječ o izvozu, najviše kakaoa i proizvoda od kakaoa iz Bosne i Hercegovine tokom 2023. godine izvezeno je u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku i Austriju, a ukupan izvoz iznosio je 3.098.366,50 kilograma, čija je vrijednost 22.524.000,86 KM”, istakli su u UIO BiH za “Nezavisne novine”.

U poređenju sa proteklim godinama, lani je zabilježen najmanji izvoz kakaoa i proizvoda od kakaoa u posljednje četiri godine, ali je vrijednost izvezenog proizvoda lani bila najveća u posljednje četiri godine.

S druge strane, najveća količina kakaoa i proizvoda od kakaoa uvezena je 2021. godine, kada je uvezeno nešto više od 23 miliona kilograma, vrijednih oko 195 miliona maraka, dok je prošle godine zabilježena najveća vrijednost uvezenog.