Suša spržila sve na njivama u Srpskoj

10.07.2021. | 09:08

Visoke temperature i suša ovog ljeta spržile su veliki dio poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj, a kao posljedica očekuju se umanjeni prinosi, ali i kvalitet proizvoda, saglasni su poljoprivredni proizvođači.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ističe da je došlo vrijeme da se proglasi vremenska nepogoda.

“O tome treba uveliko razmišljati jer ovaj sušni period traje već skoro 20 dana. Visoke temperature su još opasnije nego sam nedostatak vlage, a naročito u ovim fazama kad su biljke u cvjetanju i formiranju mahune kada se priča o soji, odnosno u fazi cvjetanja i oprašivanja kada se priča o kukuruzu”, kazao je Marinković.

Dodaje da ono što se vidi na terenu govori da će ove godine biti podbačaj u prinosima.

“Nadamo se spasenju, odnosno kiši”, kazao je Marinković za “Nezavisne novine”.

Vremenske nepogode koje danima traju na pojedinim zemljištima lošijeg hemijskog i mehaničkog sastava uništile su sve usjeve, i to bespovratno.

“Jako je loša situacija kada je ratarstvo u pitanju, ali ni ostale poljoprivredne grane, poput voćarstva, ali i povrtlarstva, nisu u boljoj situaciji”, kazao je Marinković.

Iako povrtlari imaju sistem za navodnjavanje, uz ovako visoke temperature te uz određenu količinu vode prouzrokuje se “kuvanje” pa dolazi do veće potrebe za hemijskim tretmanom, što opet poskupljuje proizvodnju, a daje manji prinos.

“Voćari su takođe u sličnoj situaciji. Već se po plodovima vide ožegotine, te oni štite voće protivgradnom zaštitom i mrežama ne bi li ga koliko-toliko zaštitili od prejakog sunca”, pojašnjava Marinković.

Da će voće ove godine biti desetkovano upravo zbog visokih temperatura i suše smatra i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

“Suša će nanijeti jako veliku štetu voćarima, koji su već pretrpjeli štetu od mraza u martu, tako da će još dodatno uticati da ćemo imati jako loš kvalitet, ali i rod voća”, kaže Dojčinović za “Nezavisne novine”.

Visoke temperature utiču na to da voćke ne dobiju krupnoću plodova koja je potrebna.

“Čak i oni voćari koji imaju sistem za navodnjavanje neće uspjeti na ovako visokim temperaturama da postignu dobre rezultate”, kazao je Dojčinović i dodao da će sigurno manji rod svih vrsta voća uticati na to da cijene budu visoke.

“Visoke temperature su skoro spalile sve voće. Tako su već vidljive ožegotine na plodovima jabuka”, kazao je Dojčinović.

Da je za sve poljoprivrednike ovo jedna od težih godina kaže i Boško Radić iz Bijeljine…

“Ukoliko u neko skorije vrijeme ne padnu veće količine kiše na našem području kukuruz je završio svoje, a i soja i sve voće”, kazao je Radić za “Nezavisne novine”.

Da su skoro sve poljoprivredne kulture ugrožene i da su neke površine već otpisane zbog visokih temperatura i suše koje danima ne posustaju kaže i Dragan Mandić iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS.

“Zasad možemo reći da se pšenica izvukla i da su dobri ovogodišnji prinosi, ali budući da opet najavljuju visoke temperature, kukuruz, soja, ali i suncokret su pod velikim upitnikom”, zaključuje Mandić za “Nezavisne novine”.