Šuput o podizanju kamatnih stopa: Banke tako tjeraju klijenta

07.04.2023. | 12:52

Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske rekao je da Agencija ne može zabraniti da banke podižu kamatne stope, ali da sve što bude preko dva odsto, moraće dodatno da vrše ispravke preko kreditnog rizika, a samim tim, kaže i da umanje svoju dobit.

“Kada banke naprave matematiku koliko podignu kamatnu stopu, mi ćemo tražiti dodatne ispravke i njima se taj efekat podizanja kamatne stope neće vidjeti u njihovom bilansu. Oni samo mogu da otjeraju klijenta u goru poziciju, samim tim da klijent ne vraća kredit i da banka ima problem. Na ovaj način dodatno smo pojačali da banka u ovoj cijeloj situaciji rasta Euribora ide na povećanje kamate maksimalno do dva odsto, na postojeći portfolio”, objašnjava Šuput.

On ističe da su se prognoze koje su imali u novembru, pokazale kao dobre, da banke nisu dizale kamatne stope, a ako i jesu, većinom je ostalo ispod dva odsto.

“Ako vidimo da je banka prošle godine na neki kredit imala kamatnu stopu četiri odsto, a da je to sada sedam, moraće dodatno da utiče na njen poslovni rezultat. Tako da destimulišemo banke i da na nove plasmane ne podižu kamatne stope”, kaže Šuput.