Suočavanje sa ozbiljnim problemima! “Gašenje jedna od opcija za Montenegro erlajns”

14.12.2020. | 17:27

Avio-kompanija Montenegro erlajns je u popriličnim problemina, stanje je veoma zapušteno i jedna od opcija je i gašenje kompanije, izjavio je danas crnogorski ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Ministar je, na konferenciji za novinare, saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije donijela privemeno rješenje da se pomoć Montenegro erlajnsu (MA) obustavi.

“I našli smo se u pat poziciji. Jedan dio sredstava je iskorišćen, drugi blokiran. Montenegro erlajns ima problema s likvidnošću”, rekao je Bojanić, prenose Vijesti. Takođe je naveo da je za danas završen razgovor s čelnicima kompanije kojem su prisustvovali i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, te da će razgovori sutra biti nastavljeni.

“Nimalo nije dobro stanje ni po pitanju likvidnosti ni unutar kompanije, a ono što je prilično neprijatno je to da nisu dobri odnosi što se tiče rukovodstva. Ova vlada neće bježati ni od jedne odluke. Kakvo god da je naše viđenje budućnosti kompanije, mi ćemo tu odluku donijet, a ne odlagati kao što je rađeno decenijama”, poručio je Bojanić. Istakao je i da će budućnost avio-prevoznika uticati na ukupnu ekonomiju Crne Gore.

Na pitanje šta će biti sa pomoći Montenegro erlajnsu, Bojanić je odgovorio da je implementacija zakona zaustavljena 3. septembra i da rješenje moraju da traže u saradnji s Evropskom unijom.

“Pored toga što nas obavezuju zakon, obavezuju nas i direktive EU i u saradnji s njima tražićemo rješenje”, objasnio je on. Dodao je da je donesena odluka o formiranju Međuresorne komisije za unapređenje korporativnog upravljana kompanijama s većinskim državnim vlasništvom.

“Samo u okviru Ministarstva kapitalnih investicija ima oko 20 državnih kompanija. Bilo je ogromnih zapošljavanja unazad nekoliko mjeseci. U svim tim kompanijama pripremaju se sistematizacije ovih dana da bi se pokrila ta zapošljavanja. Uputio sam dopis u ovih 20 kompanija sa zahtjevom da mi do prekosutra dostave broj novozaposlenih od 1. jula sa odlukama o njihovom rasporedu”, naveo je Bojanić.

Prema njegovim riječima, nezamislivo je da se u kompanijama gdje se vidi pad prihoda i uvećanje ukupnih rashoda – poveća broj radnika. Bojanić je rekao da kad su u pitanju smjene u državnom vrhu, ne zna ko će biti prvi.

“Mnogo je kandidata za prvo mjesto, mnogo je prioriteta za smjenu u državnom vrhu. Biće gužva na vrhu. A što se tiče Montenegro erlajnsa, veoma su loši odnosi. Malo sam više upoznat s odnosima u kompanijama, ali i mene mnoge stvari iznenađuju”, rekao je crnogorski ministar kapitalnih investicija.