Sunovrat svjetske ekonomije: Skoro sve države doživjeće pad ove godine, a evo gdje je BiH

08.12.2020. | 14:51

Ova godina donijela je katastrofu svjetskoj ekonomiji, a skoro sve razijene države zapada doživjeće ekonomski pad.

S druge strane, Kina, iz koje je krenuo korona virus, izbjeći će recesiju i imati rast od 1,9 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP). Ovo je dosta mali rast za Kinu u poređenju s prethodnim godinama, ali ipak odličan ako se uporedi s recesijom koja preovladava zapadnim zemljama.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, Bosna i Hercegovina će ove godine doživjeti ekonomski pad od 6,5 odsto, piše BiznisInfo. Ovaj portal je istražio koji su ekstremi, odnosno koje države svijeta će ove godine imati najveći ekonomski pad, odnosno rast.

Dok neke zemlje proživljavaju kataklizmu, jedna će ove godine procvjetati zahvaljujući sretnim okolnostima.

Katastrofa u Libiji

Procentualno najveći ekonomski pad, od zemalja čije je podatke prikupio MMF, ove godine će imati Libija – od čak 66,7 odsto BDP-a. Libijska ekonomija ove godine je pogođena nizom faktora koji su doveli do ovako drastičnog pada. Došlo je do intenziviranja konflikta u zemlji koji je ugušio privrednu aktivnost, te do zatvaranja pojedinih naftnih polja od kojih dolazi značajan dio prihoda za ovu državu.

Osim toga, došlo je i do drastičnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu što je također uticalo na smanjnje prihoda. Na kraju, ova država je, kao i većina drugih, pogođena pandemijom koronavirusa.

Nakon Libije, slijedi Macao s padom BDP-a od 52,3 odsto, Venecuela i Liban sa smanjenjem od užasnih 25 odsto te Fidži sa padom od 21 odsto, prema podacima MMF-a.

Gvajana raste čak 26,2 odsto

S druge strane, najveći ekonomski rast ove godine će imati jedna od najsiromašnijih država Južne Amerike – Gvajana, od čak 26,2 odsto. Ovaj rast posljedica je otkrića velikih zaliha nafte u ovoj državi. Zahvaljujući velikom otkriću država će doživjeti pravi procvat u, može se slobodno reći, najgorim vremenima.

Gvajana je jedina država koja će, prema MMF-u, ove godine imati dvocifren rast ekonomije. Kolika je razlika između nje i ostatka svijeta govori činjenica da je na drugom mjestu Južni Sudan sa rastom od 4,1 odsto, a slijede Bangladeš sa 3,8 odsto, Egipat sa 3,5 odsto i Ruanda sa dva odsto.

Srbija druga najbolja u Evropi

Na kraju, poređenja radi, recimo da MMF ove godine prognozira Njemačoj ekonomski pad od šest odsto, SAD-u pad od 4,3 odsto, Kanadi -7,1 odsto, Francuskoj -9,8 odsto, Italiji -10,6, Hrvatskoj -9 itd.

Najmanji pad u Evropi će imati Litvanija (-1,8 odsto), Srbija (-2,5 odsto), Norveška (-2,8 odsto), te Bjelorusija i Irska (po -3 odsto).

Interaktivnu mapu s procjenama za sve države pogledajte OVDJE

Oznake: Korona