“Šume Srpske” pozitivno poslovale: Ostvarena dobit veća od šest miliona KM

13.10.2022. | 09:15

Preduzeće “Šume Republike Srpske” u prvoj polovini ove godine ostvarilo je dobit od 6.431.951 KM, a pozitivno poslovanje očekuje se i u naredna dva mjeseca, rečeno je u ovom preduzeću.

Pozitivan rezultat ostvarilo je 21 šumsko gazdinstvo, dok ih je 11 poslovalo sa gubitkom.

Iz “Šuma Srpske” navode za Srnu da je gazdinstvima koja su poslovala sa gubitkom naloženo da preduzmu dodatne aktivnosti i mjere kako bi sustigli planiranu proizvodnju, te izvršili smanjenje troškova po svim stavkama do trenutka konsolidacije.

Zbog sve većih problema sa izvođačima radova i neizvršavanja ugovorom preuzetih obaveza, postoje ozbiljni problemi u toku procesa proizvodnje šumskih drvnih sortimenata, upozorili su u preduzeću.

– Trenutna situacija ne omogućuje realizaciju nekakvih većih aktivnosti i investicija, kao što bi bila nabavka dodatnih sredstava vlastite mehanizacije, čime bi preduzeće imalo vlastitu sječu i proizvodni procesi ne bi zavisili od drugih – istakli su u “Šumama Srpske”.

Oni navode da je Vlada Srpske donijela odluku da se iz sredstava prikupljenih po osnovu nadoknade za opšte korisne funkcije šuma koju uplaćuju svi privredni subjekti na teritoriji Republike Srpske izdvoji dio kako bi se subvencionisali izvođači radova i poboljšale usluge izvođenja radova u šumarstvu.

Kada je riječ o bespravnoj sječi i krađi šuma, u periodu od januara do juna, ukupna evidentirana šteta je 3.894 metra kubna i manja je za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– Podnesene su 652 prijave, od čega 128 krivičnih i 524 prekršajne, dok su riješene četiri krivične i 35 prekršajnih prijava – rekli su iz preduzeća “Šume Srpske”, dodajući da i dalje ostaje obaveza pojačavanja svih aspekata zaštite šuma od bespravnih sječa.

Akcioni plan Vlade Republike Srpske za suzbijanje nelegalnih aktivnosti u šumarstvu provodi se u kontinuitetu kroz kontrole prometa i pilanskih postrojenja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Republičkom upravom za inspekcijske poslove.

Uprava preduzeća zadužila je direktore organizacionih dijelova da preduzimaju mjere s ciljem sankcionisanja svakog protivpravnog ponašanja.

– Protiv radnika za koje je bilo utvrđeno da su učestvovali u nelegalnim aktivnostima, pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti i izrečene disciplinske mjere – podsjetili su u “Šumama Srpske”.

U ugovorima o isporuci šumskih drvnih sortimenata definisano je da u slučaju kada drvni sortimenti potiču iz nelegalnih aktivnosti budu ponađeni na vozilu ili stovarištu kupca ili kada kupac vrši preprodaju istih, ugovor će biti raskinut, a saradnja sa kupcem prekinuta.