Šulić poručio: Zaštiti prava potrošača i spriječiti nerealna poskupjenja

15.03.2024. | 12:12

Cilj Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i Vlade jeste da kroz kampanje “Društveno odgovorno”, “Nula odsto marži” i “Naše je bolje”, te ostale aktivnosti koje su u pripremi zaštiti prava potrošača i spriječi nerealna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, izjavio je Srni resorni ministar Denis Šulić povodom Svjetskog dana prava potrošača – 15. marta.

Šulić je rakao da Ministarstvo trgovine i turizma nastavlja sa svim aktivnostima koje traba da regulišu odnose na tržištu, podsjećajući da je cijena osnovnog hljeba od 600 grama od brašna tip 500 ograničena na maksimalnih 1,90 KM, te da je u pripremi nova uredba kojom će biti ograničene marže na osnovne životne namirnice.

On je istakao da će nastaviti i sa aktivnostima edukacije građana o njihovim pravima koja su definisana Zakonom o zaštiti potrošača Republike Srpske.

“Drago nam je da su građani sve više svjesniji i znaju koja su njihova prava kao potrošača, odnosno kupaca, što je vidljivo po njihovim žalbama i pozivima prema nadležnim kontrolnim i inspekcijskim organima”, zaključio je Šulić.

On je dodao da Inspektorat Republike Srpske i trežišna inspekcija kontinuirano vrše kontrole trgovinskih objekata i distributera nafte i naftnih derivata, te da je cilj svih pojačanih kontrola da se nasavjesnim trgovcima onemogući da zarađuju ekstra profit na građanima Republike Srpske.