Šulić ocijenio: Kampanja dala dobre rezultate, od 15 do 30 odsto jeftiniji proizvodi

16.06.2023. | 09:14

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je kampanja “Društveno odgovorni”, koja je krenula prije mjesec dana, dala odlične rezultate, da su proizvodi od 15 do 30 odsto jeftiniji što daje priliku građanima da se snabdijevaju po povoljnijim cijenama.

Šulić je istakao da je sva roba široke potrošnje dio ove kampanje, kao i da će resorno ministarstvo nastaviti da iznalazi dodatne modalitete da bi se pomoglo stanovništvu.

“Trgovci su posljednji u lancu formiranja cijena proizvoda. Naši trgovci posluju sa najnižim maržama u regionu, čak sa manjim maržama i od trgovaca u Federaciji BiH, što je za javnu pohvalu”, rekao je Šulić za RTRS.

On je istakao da Srpska ima određene vrste robe nabavljene posredstvom interventnih nabavki, koju je kao pomoć slala u Tursku nakon razornog zemljotresa, ali i u Bihać nakon poplava.

“Interventne nabavke su dosta kvalitetnije rješenje od robnih rezervi”, istakao je Šulić.

Kada je riječ o turizmu, Šulić je rekao da je u proteklom periodu ostvaren rekordan broj noćenja, uprkos lošoj zimskoj sezoni na Jahorini zbog nedostatka snijega, ali da su rekordu doprinijeli teniski turnir u Banjaluci i niz manifestacija širom Srpske.

On je dodao da je znatno riješen i problem nelegalnih poslovanja stanodavaca, prije svega “stan na dan”, zahvaljujući dobro obavljenom poslu inspekcije.

“Oni koji su ponavljali greške platili su kazne, a njih je bilo oko 30.000 KM. Brojka oko 400 registrovanih novih `stanova na dan` pokazuje da nam je aktivnost uspjela”, rekao je Šulić.

On je naglasio da resorno ministarstvo ove godine treba da donese zakone o ugostiteljstvu i o boravišnoj taksi.

“Nadam se da ćemo to u što kraćem periodu završiti da bi imali softver koji će pratiti u datom trenutku broj noćenja u realnom vremenu. U završnici smo pripreme nacrta zakona. Želimo zakone koje ćemo moći da primijenimo u praksi”, rekao je Šulić.