Sukob zatvorio preduzeća: Ukrajina izgubila pet miliona radnih mjesta

11.05.2022. | 20:20

Procjenjuje se da je u Ukrajini od početka ruskog napada izgubljeno 4,8 miliona radnih mjesta, jer je rat zatvorio preduzeća, ugušio izvoz i primorao milione ljudi da pobjegnu iz zemlje, objavila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR).

Gubitak skoro pet miliona radnih mjesta, što je oko 30 odsto ukrajinske radne snage prije početka sukoba, mogao bi da se poveća na sedam miliona ako se neprijateljstva nastave, a ukoliko se borbe odmah prekinu to bi omogućilo brz povratak 3,4 miliona radnih mjesta i smanjilo gubitak zaposlenosti na 8,9 odsto, navodi se u studiji MOR.

Rat bi takođe mogao da utiče na rast nezaposlenost u susjednim zemljama koje prihvataju milione izbjeglica i da pogodi ekonomije u centralnoj Aziji, pošto radnici migranti gube posao u Rusiji i vraćaju se kući.

U izvještaju se napominje da je od početka sukoba, 24. februara, više od 5,23 miliona stanovnika izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje – uglavnom žene, djeca i osobe starije od 60 godina.

Od ukupne izbjegličke populacije, oko 2,75 miliona je radno sposobno. Od toga, 43,5 odsto, ili 1,2 miliona, bilo je zaposleno i izgubilo je ili napustilo posao, dodaje se dalje.

Kao odgovor na ovaj poremećaj, ukrajinska vlada je uložila značajne napore da obezbijedi da nacionalni sistem socijalne zaštite i dalje bude operativan, garantujući isplatu naknada nezaposlenima i interno raseljenim licima koristeći digitalne tehnologije.

MOR takođe navodi da su susjedne zemlje, poput Poljske i Rumunije, apsorbovale najveći dio izbjeglica i upozorava da će dugotrajni sukob vršiti kontinuirani pritisak na tržišta rada i sisteme socijalne zaštite u tim zemljama, i da će vjerovatno povećati nezaposlenost.

“Prema hipotetičkom scenariju, dodavanje ovih izbjeglica broju nezaposlenih u Poljskoj povećalo bi stopu nezaposlenosti u toj zemlji sa tri odsto na 5,3 procenta”, procjenjuje se u studiji.