Sukob poremetio automobilski sektor: Mitsubishi gasi pogone u Rusiji

09.04.2022. | 17:27

Rat u Ukrajini poremetio je brojne industrije, uključujući automobilski sektor. Mjesec i po od početka invazije, nekoliko auto-brendova je najavilo obustavu poslovanja ili proizvodnje u Rusiji.

Među prvima su bili Ford, Jaguar-Land Rover i Volvo, da bi im se kasnije pridružili i drugi, a sada se još jedan proizvođač automobila našao na toj rastućoj listi. Japanski Mitsubishi objavio je da zaustavlja proizvodnju u svojoj fabrici u Kalugi do daljeg.

Osim toga, Mitsubishi je obustavio izvoz vozila u Rusiju i aktivnosti nabavke dijelova. Proizvođač automobila kao glavni razlog zaustavljanja poslovanja u Rusiji navodi logističke poteškoće.

Mitsubishi Motors nije iznio druge razloge za privremeno zatvaranje fabrike. Inače, u pogonu u Kalugi proizvodi se SUV Pajero Sport za rusko tržište.

Linija za montažu u tom gradu je takođe jedan od Stellantisovih glavnih proizvodnih pogona u Rusiji. Stellantis proizvodi koji se sklapaju u Kalugi su komercijalni kombiji srednje veličine kao što su Peugeot Traveller, Opel Combo i Citroen Berlingo.

Iako je Mitsubishi obustavio montažu vozila i izvoz u Rusiju, to ne znači da se japanski proizvođač automobila u potpunosti povlači iz te zemlje. Ali pošto je kompanija spomenula da je zastoj “na neodređeno vrijeme”, zavisiće od trenutnog ratnog sukoba i krize nedostatka čipova.

Trgovinsko-ekonomske sankcije snažno utiču na ruske domaće proizvođače automobila. Prije oko mjesec dana Lada je obustavila proizvodnju zbog nedostatka zaliha, a prodaja novih automobila u Rusiji u martu je pala za 63 odsto.