Sudbinu željeznica rješavaju u Beogradu

20.11.2021. | 08:50

Snažnije oživljavanje domaćeg željezničkog saobraćaja i bolje povezivanje regionalnih pruga teme su o kojima će u Beogradu početkom decembra razgovarati rukovodioci Transportne zajednice sa predstavnicima vlasti i kompanija iz tog sektora u BiH.

Inicijator sastanka je Stalni sekretarijat Transportne zajednice, sa sjedištem u Beogradu, a cilj je da budu sagledane sve investicije u željeznicama i zakonske regulative koje su potrebne BiH da bi investicije realizovala. Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović potvrdio je za “Glas Srpske” da bi do tog sastanka trebalo da dođe već početkom decembra. U planu je da se za istim stolom nađu predstavnici ministarstava koja su nadležna za taj sektor, odnosno sa nivoa BiH, Republike Srpske, FBiH te predstavnici željeznica u EU.

– Sagledaćemo stanje u željezničkom saobraćaju, prije svega, kada je riječ o infrastrukturi kao preduslovu za napredovanje i otvaranje, prioritetne i aktuelne projekte, ali i realizaciju ranije usvojenog akcionog plana od strane Transportne zajednice i zemalja zapadnog Balkana – istakao je Mitrović.

Cilj je da željeznički saobraćaj, kako kaže, zauzme mjesto koje zaslužuje u transportu robe i putnika ovog dijela Evrope.

– Očigledno je da je na niskom nivou i da je sve maksimalno usmjereno na prevoz robe i putnika u drumskom saobraćaju, gdje su ogromne gužve – rekao je Mitrović i podvukao da će na tom sastanku sagledati kako podići željeznički saobraćaj i povezati region i na ovaj način.

Da ima potrebe i prostora za razgovor o ovom sektoru sa kolegama iz FBiH, smatra i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić. Za “Glas Srpske” je istakao da je potrebno sagledati sve infrastrukturne projekte na kojima bi zajedno radili Srpska i FBiH, a prvenstveno na dionici pruge Doboj – Tuzla – Zvornik. Rekonstrukcija te pruge je, kako dodaje, od obostranog interesa, jer taj dio ima ozbiljan potencijal i može doprinijeti željezničkom saobraćaju u Srpskoj i FBiH.

– Željeznice će u idućim godinama biti sve veći prioritet u smislu transporta koji će se na njih usmjeravati, zbog zelene agende i svega što propisuju direktive Evropske unije – poručio je Ćorić.

Srpska je, kaže, na vrijeme prepoznala značaj željezničkog saobraćaja, zbog čega je i krenula u restrukturiranje “Željeznica”. Postupak ide u pravcu da ŽRS budu tri nova preduzeća koja će imati dovoljno vremena da se pripreme za otvaranje tržišta i nove usluge, a samim tim i za podizanje svojih infrastrukturnih kapaciteta, ali i kapaciteta kada je u pitanju prevoz.

Novi model

“Željeznice Republike Srpske” uveliko se pripremaju za prelazak na novi model organizacije preduzeća. Novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta trebalo bi da bude usvojen do kraja mjeseca, a sadržaće makro i mikro organizaciju budućeg preduzeća, opis poslova svih organizacionih dijelova, kao i opis poslova za svako radno mjesto.