Stvari teku dosta sporo: Lidl “na čekanju” u cijelom regionu, ovo su razlozi

20.10.2023. | 12:40

Njemački lanac Lidl u procesu je ulaska na četiri tržišta našeg regiona, ali stvari teku dosta sporo u svim ovim državama, izvještava BiznisInfo.ba.

Kompanija, nezvanično, ima dosta problema pri pronalasku i kupovini lokacija za buduće objekte, pa sam proces izgradnje teče veoma sporo.

Razlog dugog čekanja je i strategija Lidla da istovremeno otvori veći broj prodavnica na tržištu na koje ulazi.

Lidl je firmu u BiH osnovao 2021. godine. Od tada je izgrađen samo maloprodajni objekt u Bijeljini i krenulo se u gradnju distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva.

Na nekim lokacijama je kupljeno zemljište za prvi market, poput Sarajeva, ali gradnja nije počela, kako piše BiznisInfo.

Prema nekim procjenama, na otvaranje prvih marketa stoga ćemo čekati još dvije do tri godine, a možda i više. No, ovo nije nikakav izuzetak, jer je slična situacija i na drugim tržištima regiona na koje Lidl sada ulazi (Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo), kao i na onima u kojima već posluje (Srbija i Hrvatska).

Stoga je jasno da Lidl ulazi na tržište BiH po istim principima i relativno istom brzinom kao što je činio i čini u drugim državama.

Oznake: Lidl