Struka “razriješila” nedoumice: Veća zaposlenost zbog rasta broja radnika u javnom sektoru

10.12.2020. | 07:20

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na posljednjoj sjednici razmatrali su informaciju Vlade FBiH vezano za posljedice djelovanja epidemije korona virusa na privredu.

Tom prilikom poslanicima se obratio i premijer FBiH Fadil Novalić istakavši da na djelu imamo oporavak privrede, a kad je riječ o zapošljavanju.

“Od 5. maja nam raste broj radnika, a danas smo na minus 12.700 radnika”, naglasio je Novalić.

Međutim, ekonomista Faruk Hadžić za Avaz kaže da broj zaposlenih radnika od 22. juna ove godine do 7. septembra u FBiH nije imao rast, već je, ustvari, čak došlo do smanjenja od 714 radnika.

“Dolaskom nove školske godine došlo je do rasta zaposlenosti, gdje se povećanje najvećim dijelom odnosi na prijavu zaposlenih u djelatnosti obrazovanja, što drugim riječima znači da od ljeta nije došlo do značajnijeg oporavka i povećanja broja zaposlenih u privrednim sektorima”, naglasio je Hadžić.

Dodao je da je to posljedica zakašnjelih i nedovoljno snažnih Vladinih mjera pomoći. Tezu da se porast broja zaposlenih odnosi na javni sektor, a ne na privredu, potvrđuje i Poresnka uprava FBiH.

“U odnosu na prošlosedmični objavljeni podatak, broj zaposlenih je povećan za 1.654, a povećanje se odnosi najvećim dijelom na prijavu zaposlenih u djelatnosti obrazovanja”, istaknuto je u saopštenju Poreske uprave FBIH koje je objavljeno 18. septembra.

Zvanični podatak

Dakle, do rasta stope zaposlenosti u FBiH, uprkos tvrdnjama premijera Novalića, nije došlo zbog oporavka privede i mjera Vlade FBiH, već zbog zapošljavanja u javnom sektoru, a, između ostalog, i u obrazovanju zbog početka nove školske godine.

Neznatne oscilacije

Prema podacima Poreske uprave FBiH, broj zaposlenih na dan 23. novembar ove godine u FBiH iznosi 521.321 i, u odnosu na podatak od 16. novembra, kada je iznosio 521.495, manji je za 174.

“Analize su pokazale da broj zaposlenih u novembru 2020. ima neznatne oscilacije, odnosno manji pad ili rast iz sedmice u sedmicu kada se objavljuju podaci, iz razloga što poslodavci zbog otežanih uslova rada izazvanih pandemijom koronavirusa vrše prijave odnosno odjave radnika”, istaknuto je.