Stručnjaci predviđaju oporavak: Prihodi od turizma ove godine mogli bi porasti za 50 odsto

Uprkos pandemijskoj krizi i velikom padu turizma u 2020. godini kao i nastavku negativnih trendova na početku 2021, svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Navode to uz ostalo stručnjaci iz svjetske turističke berze ITB Berlin i analitičari globalnog Instituta za podatke i istraživanje tržišta Statista u novoj prognozi objavljenoj ove nedelje, u kojoj osim osvrta na 2020, kao jednu od turbulentnijih godina za putovanja, iznose i predviđanja za 2021. odnosno do 2023. godine, prenosi Index.

Do 2023. bi, kako predviđaju, turističko tržište trebalo jače da se oporavi od pandemijske krize, ali pod uslovom da se u 2021. pandemija počne jače obuzdavati, čemu bi trebala pridonjeti i vakcinacija, zbog čega su i u tom i drugim sektorima početkom 2021. optimističniji nego prije primjene vakcine.

“Milijarde ljudi u cijelom svjetu, njihovi životi i poslovanje su u 2020. pogođeni širenjem korona virusa i raznim ograničenjima i protivpandemijskim mjerama, ali dolazak cjepiva ipak daje nadu. Bude li sve išlo po planu, globalno tržište putovanja i turizma moglo bi se potpuno oporaviti od pandemije koronavirusa do 2023. i postići rekordne brojke prometa”, navode iz ITB-a i Statiste.

U Statisti s te strane predviđaju i da bi se već u 2021. globalni prihodi od putovanja i turizma mogli povećati za više od 50 odsto u odnosu na 2020., kao i da će ti prihodi nastaviti da rastu, dok bi u 2025. godine mogli porasti i za više od 20 odsto naspram rekordne 2019. za svjetski turizam.

Iako još nema kompletiranih podataka za 2020., iz te istraživačke kuće predviđaju da će gubitak prometa u svjetskoj turističkoj industriji za 2020. biti oko 55 odsto, što je jedna od rijetkih godina s gubitkom u poslednjih više od 30 godina.

Ostavite komentar: