Stranci je lagano zaobilaze: Hrvatska sve manje poželjna turistička destinacija

24.02.2021. | 21:25

Izvještaj Evropske komisije za putovanje (ETC), naslovljen “Praćenje stavova prema domaćem i intraevropskom putovanju, nosi loše vijesti za Hrvatsku i njen turistički i ugostiteljski sektor.

Naime, riječ je o mjesečnom izvještaju koji, kako ETC navodi, ispituje i prati stavove i kratkoročne namjere za domaće i intraregionalno (unutar jedne regije) putovanje evropskih građana iz deset izvorišnih tržišta visokog prometa u svjetlu krize s kovidom-19. ETC je udruženje nacionalnih turističkih organizacija evropskih zemalja smješteno u Briselu.

Hrvatska posljednjih godina važi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a turistička sezona svake se godine iščekuje kao spas za ekonomiju – pogotovo u korona krizi koja traje već godinu dana.

Deset nacionalnih tržišta koja ETC istražuje su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija, Švajcarska, Španija, Poljska i Austrija. Istraživanje ETC-a objavljuje se u šest mjesečnih izvještaja. Posljednji, četvrti izvještaj objavljen je u januaru.

A u njemu je Hrvatska na tabeli deset najpoželjnijih odredišta za putovanje unutar Evrope pala na posljednje, deseto mjesto. Dok čak 9.8 odsto ispitanika iz spomenutih deset zemalja želi putovati u Španiju, samo 3.1 odsto ih je izrazilo želju posjetiti Hrvatsku. Ispred Hrvatske su Turska, Nizozemska i Portugal.

Valja pritom istaći da u ovaj izbor mogućih poželjnih destinacija nisu uvrštena popularna odredišta s druge strane Mediterana – Tunis, Maroko, Alžir i Egipat – budući da je riječ o putovanju unutar Evrope. Zato ne znamo kako Hrvatska kotira u odnosu na ova, u pravilu daleko povoljnija, turistička odredišta.

U trećem izvještaju, objavljenom u decembru prošle godine, Hrvatska je među ovih 10 evropskih odredišta bila na osmom mjestu, ispred Austrije i Nizozemske i iza Portugala, s 3.6 odsto ispitanika koji su izrazili želju za putovanjem u Hrvatsku. U drugom izvještaju iz novembra postotak je za Hrvatsku bio 3.8 odsto. A u prvom izvještaju taj je postotak bio još viši – 4.1 odsto To znači da je Hrvatska u međuvremenu pala za jedan odsto na ovoj tabeli, a pad je konstantan.

Podsjećanja radi, Hrvatska je prošle sezone zabilježila samo 50 odsto noćenja koja je ostvarila 2019, iako je prema turističkom prometu imala najbolju sezonu na cijelom Mediteranu, kako je zaključeno u decembruna godišnjem kongresu hotelijera.

Ipak, finansijski rezultat sezone bio je daleko slabiji od fizičkih pokazatelja noćenja, odnosno dolazaka, upozorili su hotelijeri i dodali kako se povratak prometa na nivo iz 2019. ne može realno očekivati prije 2022. godine, piše Index.hr.