Strana ulaganja sve slabija: U naredne tri godine se očekuje pad investicija

20.06.2023. | 07:34

Na tržištu BiH u idućem periodu očekuje se pad stranih investicija zbog neizvjesnih kretanja privrednih aktivnosti u svijetu, rasta troškova energenata, sukoba u Ukrajini te gubitka povjerenja u trgovinu, navedeno je u prvoj verziji plana rada Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH za period od 2024. do kraja 2026. godine.

U istom dokumentu stoji da je nastavljen trend rasta interesa evropskih kompanija za područje zapadnog Balkana kada je riječ o preseljenju pogona iz Azije.

“To može biti prilika BiH da iskoristi trend razmatranja našeg tržišta od strane zapadnoevropskih kompanija koje imaju proizvodne pogone na području Azije, ali i onih koje su imale pogone u Ukrajini i Rusiji”, stoji u nacrtu rada FIPA.

Agencija će, kako navode, svoje aktivnosti u iduće tri godine usmjeriti na tržište Evropske unije, sa fokusom na kompanije koje imaju proizvodnju na spomenutim tržištima.

“Poseban fokus biće stavljen na unapređenje znanja lokalnih zajednica i drugih institucija o pristupu potencijalnim investitorima. Planiramo u saradnji sa ministarstvima i Svjetskom organizacijom slobodnih zona analizirati trenutno stanje i mogućnost daljeg razvoja slobodnih zona u BiH, kao ključnog alata u procesu privlačenja direktnih stranih investicija”, navedeno je u ključnom dokumentu FIPA.

Osvrnuli su se i na prve pokazatelje kada je riječ o stranim ulaganjima u prošloj godini te podvukli da je nastavljen trend reinvestiranja dobiti.

“Reinvesticije i dalje predstavljaju najveći dio ukupnih stranih investicija. Tako u 2021. godini reinvesticije predstavljaju 54 odsto od ukupnih stranih ulaganja”, stoji u nacrtu rada FIPA.

Akcenat su stavili i na problem nedostatka automobila na svom parkingu.

“Ako budu riješeni problemi obezbjeđenja automobila, posjete ćemo moći organizovati u većem broju”, navedeno je u nacrtu rada.

Direktorica FIPA Milica Marković rekla je da će podatke o ukupnim stranim investicijama za 2022. godinu imati u avgustu te dodala da sve prognoze pokazuju da će strane investicije padati.

“Zbog svih ekonomskih, ali i političkih kretanja u našem bližem ali i širem okruženju, doći će do pada stranih investicija. Zbog toga je jako važno da vidimo šta sami možemo da uradimo. Za dobrim receptom posegnula je Vlade RS koja svakodnevno pokušava sama da realizuje značajne projekte te na taj način kompenzuje nedostatak stranih investicija”, rekla je “Glasu” Markovićeva i dodala da strani investitori sada mnogo više nego ranije odmjeravaju situaciju te da duže razmišljaju da li će investirati ili ne na domaće tržište nego što je to bilo prije dvije, tri godine.

Markovićeva je dodala da očekuju da ove godine obezbijede još jedan automobil za službenike FIPA.

“Mi sada imamo pravo na dva automobila. Jedan je službeni, za direktora, a drugi je logistički i služi za odlaske službenika FIPA na teren. Nadam se da ćemo ove godine obezbijediti još jedan automobil da bismo postigli dinamiku posjeta i kontakata sa saradnicima na terenu”, zaključila je Markovićeva.

Budžet

Planirani rashodi FIPA za period 2024 – 2026. godine iznose od 5,739 miliona KM te će u potpunosti biti finansirani iz budžeta institucija BiH. Trenutno FIPA ima 30 zaposlenih. U proceduri je usvajanje novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prema kojem bi kapaciteti FIPA trebalo da budu ojačani.

Oznake: Strana ulaganja