Strah od korone povećao štednju: Znatno veći depoziti stanovnika Srpske ove godine

20.12.2021. | 09:06

Depoziti u bankama Republike Srpske za prvih šest mjeseci iznose 7,1 milijardu maraka i veći su ukupno za 574 miliona maraka nego na kraju prošle godine. To je uvećenje za skoro 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sagovornici “Novosti” kažu da se očigledno građani sve češće okreću polaganju novca na štedne knjižice ili oročavanje, jer ne žele da dođu u situaciju da u vrijeme pandemije ostanu bez novca.

Do povećanje depozita u bankama za skoro 600 miliona maraka, kako kažu ekonomisti, došlo je i zbog straha od korone, jer građani žele da u svakom trenutku imaju određeni novac kako bi se mogli liječiti od opake bolesti i kupovati lijekove i razne imunološke terapije.

Drugo objašnjenje za značajno povećanje štednje je da građani koji su otišli iz Republike Srpske da rade u inostranstvu, a takvih je na desetine hiljada, šalju novac rodbini koja ga polaže u banke.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da građani u Srpskoj koji imaju novca, a ne žele više da investiraju u nekretnine, pare sada drže u bankama.

“Sa druge strane, građani koji žive od plata moraju zbog straha od korone da dio novca odlažu sa strane i čuvaju za liječenje ukoliko se razbole. Strah od korone je definitivno upalio alarme u mnogim porodicama i sada se štedi novac i nema rasipanja”, kaže Pavlović.

Prema njegovim riječima iako plate u RS nisu velike, ipak se pravi računica da se bar stotinu ili dve stotine maraka mjesečno odvoji na štednju.

“Definitivno kamate na štednju nisu razlog da građani stavljaju novac u banke, jer te kamate iznose oko jedan odsto”, ističe Pavlović.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kaže da građani u Srpskoj manje novca troše a više čuvaju, i zbog toga se u bankama gomila štednja.

On ističe da novac koji se sliva na štednju u bankama Srpske nije novac koji dolazi iz realnog sektora, već je to novac koji se u Srpsku šalje iz inostranstva.

“Glavni razlog gomilanja novca u bankama Srpske je veliki broj naših građana koji su otišli da rade u inostranstvo. Oni šalju novac roditeljima i familiji i ta sredstva idu u banke za ‘crne dane’”, smatra Radivojac.

Prema njegovim riječima, Srpska nema monetarni suverenitet pa da može uticati na regulaciju inflacije.

“Mi zavisimo od evra i Evropa vodi monetarnu politiku, a mi gledamo sa strane“, kaže Radivojac.

Profesor Goran Radivojac kaže da gastarjbajteri iz RS novac za stare dane šalju u banke u Republici Srpskoj jer su bolje kamatne stope za štednju u odnosu na Zapad.

“U bankama RS je kamata na štednju pozitivna, dok na Zapadu često znaju biti negativne”, kaže Radivojac.