Stotinu godina do standarda EU: BiH se nalazi na samom dnu po potrošnji stanovništva FOTO

16.12.2020. | 16:25

Bosna i Hercegovina zauzima posljednje mjesto u Evropi kada je riječ o potrošnji po stanovniku u 2019. godini saopštili su u analizi iz statističke agencije Eurostat.

Eurostat je objavio podatke vezane za dva parametra, a to su bruto domaći proizvod (BDP) te podaci za stvarnu individualnu potrošnju stanovnika (AIC), prenosi Kliks. BiH treba stotinu godina da dosegne životni standard EU, a čak polovina stanovništva radi van države.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podaci koje je objavio Eurostat nisu ohrabrujući. Što se tiče podataka za stvarnu individualnu potrošnju, prema podacima ona u BiH iznosi 59 odsto ispod prosjeka zemalja Evropske unije. Stvarna individualna potrošnja u Bosni i Hercegovini tako prema analizi Eurostata stagnira već 3 godine s obzirom na to da su podaci za 2017, 2018. i 2019. identični.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o bruto domaćem proizvodu (GDP). Prema podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je i u toj kategoriji na samom evropskom dnu. U 2019. godini bruto domaći proizvod u Bosni i Hercegovini iznosio je 32 odsto od evropskog prosjeka, što je rezultat identičan onom iz 2018. godine, a bolji je za jedan odsto u odnosu na podatke iz 2017.

Pored Bosne i Hercegovine, kada je riječ o stvarnoj individualnoj potrošnji, na evropskom dnu se nalaze i druge zemlje Balkana, prije svega Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.