Stop sivoj ekonomiji: Vlada Srpske smatra da je potrebno uvođenje novog sistema fiskalizacije

01.10.2020. | 15:19

Vlada Republike Srpske danas je usvojila informaciju o potrebi uvođenja novog sistema fiskalizacije u Srpskoj s ciljem suzbijanja sive ekonomije i stvaranja boljih uslova poslovanja.

“Unapređenje postojećeg sistema je neophodno, prije svega, zbog tehnološki zastarjelog postojećeg sistema, a s ciljem suzbijanja sive ekonomije i prevashodno stvaranja boljih uslova poslovanja”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Iz Vlade navode da su saglasni da se pristupi analizi i izradi neophodnih propisa koji će predstavljati pravni osnov za uspostavljanje novog sistema fiskalnih kasa baziranog na modelu elektronske “onlajn” fiskalizacije, te da se inicijalni troškovi novog sistema finansiraju iz budžeta Srpske u fazama.

“Zadužuje se Ministarstvo finansija da formira radnu grupu i prema potrebi angažuje neophodna stručna lica da bi doprinijela izradi sistema koji će u cijelosti odgovarati potrebama Srpske u oblasti registrovanja prometa”, ističe se u saopštenju. Vlada je donijela i odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Srpskoj za 2021. godinu, prema kojoj u razvijene spadaju – Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Stanari, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su Bileća, Brod, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Modriča, Sokolac, Srbac, Foča i Čelinac, dok su nerazvijene – Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, LJubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo. U izrazito nerazvijene opštine spadaju Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o odobravanju sredstava za finansiranje projekta iz donatorskih sredstava Vlade Srbije, u iznosu od 850.000 KM, za finansiranje projekta “Izgradnja dječijeg vrtića u opštini Srbac”.

“S obzirom na to da postojeći dječiji vrtić u Srpcu ne zadovoljava potrebe ove lokalne zajednice, ova opština je izgradnju novog objekta definisala kao jedan od najvećih prioriteta, te je izradila projekat novog objekta dječijeg vrtića površine 1.000 metara kvadratnih i kapaciteta za 200 djece u jednoj smjeni”, navodi se u saopštenju.