“Stop” na granici! Pesticidi “zaustavili uvoz” 56,5 tona voća i povrća u Republiku Srpsku

04.01.2021. | 09:06

Za 56,5 tona voća i povrća u prvih devet mjeseci prošle godine zabranjen je uvoz u Srpsku, jer je utvrđeno povećano prisustvo ostataka pesticida, odnosno bilo ih je iznad propisanih vrijednosti.

Kako je za Nezavisne potvrđeno iz Inspektorata Republike Srpske, riječ je o pošiljkama grejpfruta (4.100 kg), svježih mandarina (21.416 kg), breskve (17.700 kg), stonog grožđa (12.426 kg) i svježih krastavaca (805 kg).

Fitosanitarna inspekcija Srpske ima zadatak da potrošači kao karika u prodajnom lancu ne dobiju povećanu količnu ili “porciju” pesticida umjesto očekivanih vitamina u voću i povrću.  Ta inspekcija u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza voća i povrća provjerava da li pošiljku prate uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje nadležni organ zemlje izvoznice, a kojim se potvrđuje da je pošiljka ispravna, te vrše organoleptički pregled pošiljke i uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize.

“Voće i povrće prilikom uvoza u Republiku Srpsku uzorkuje se kako bi se utvrdilo da li je zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu”, rekli su iz Inspektorata, te dodali da najveći rizik kod ovih proizvoda predstavlja upravo nedozvoljena količina pesticida, ali i mikotoksina i toksičnih metala, te su to parametri na koje se vrše analize. Inače, upotreba pesticida nije zabranjena, te se oni koriste u proizvodnji većine vrsta voća i povrća, s tim da se moraju koristiti dozvoljena sredstva, u dozvoljenim koncentracijama i poštivati vrijeme koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda.

Kada je riječ o povrću i voću kod kojih su pronađene povećane količine pesticida, u procentima izraženo, situacija nije alarmantna.

“Prema podacima za devet mjeseci ove godine, prilikom uvoza hrane biljnog porijekla preko graničnih prelaza u Republici Srpskoj za potrebe laboratorijskog ispitivanja nadležna inspekcija uzela je 605 uzoraka voća i povrća, kod kojih je laboratorijskim analizama obuhvaćeno ispitivanje ostataka više od 150 pesticida. Na osnovu rezultata analiza, kod pet pošiljaka, odnosno jedan odsto od ukupno uzorkovanih pošiljaka hrane biljnog porijekla, utvrđeno je povećano prisustvo ostataka pesticida iznad propisanih vrijednosti”, precizirali su iz Inspektorata RS.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, navodi kako je domaća proizvodnja kvalitetnija, ali je ugrožena uvozom.

“Ti podaci inspekcije pokazuju da je povrće čiji je uvoz pokušan sadržavalo određene materije koje nisu dozvoljene. To je voće i povrće koje je sigurno manje kvalitetno nego domaće. Kako bi ono došlo ovdje i zadržalo svježinu, sigurno je moralo biti tretirano nekim hemijskim sredstvima.  Domaće povrće, koje je jutros ubrano, već sutra se može naći u maloprodajnim objektima i našim trpezama. Mi nastojimo zaštititi domaću proizvodnju, boreći se protiv uvoza robe koja je sigurno manje kvalitetna nego naša”, rekao je Mastalo za Nezavisne novine.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, a koje se, između ostalog, bavi i zaštitom potrošača, napominje da potrošače i proizvođače treba adekvatnije zaštititi od uvozne robe.

“Politika naše države, koja se vodi slobodnim tržištem, dovela je do prekomjernog uvoza svih vrsta namirnica. Često dolazi do uvoza proizvoda koji ne zadovoljavaju svojim kvalitetom, a kojima treba biti zabranjen uvoz. Mi imamo veliki broj domaćih proizvođača koje treba zaštititi. Naši potrošači treba da se okrenu domaćoj proizvodnji”, rekla je Marićava. Prema njenim riječima, ovo vrijeme je pokazalo da su oni koji se bave domaćom proizvodnjom bolje prošli u vrijeme pandemije.

“Budući da se uvozna roba često tretira velikim brojem pesticida, od kojih su neki i nepoznati, uvoz svakako treba zabraniti, a naše potrošače zaštititi”, kaže Marićeva.

Pod lupom i krompir i boranija

Inače, pesticidi nisu jedini razlog zbog kojih je od januara do septembra spuštana rampa kada je riječ o uvozu voća i povrća.

“U okviru fitosanitarnog pregleda pošiljaka bilja koje podliježu fitosanitarnom nadzoru pri uvozu, Fitosanitarna inspekcija je zabranila i uvoz 12 pošiljaka merkantilnog krompira u količini od oko 240.000 kilograma zbog utvrđenog prisustva karantinski štetnih organizama, koji ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, ali mogu prouzrokovati ozbiljne probleme za domaću biljnu proizvodnju”, rekli su iz Inspektorata Srpske.

Kako dodaju, zabranjen je uvoz i po jedne pošiljke sjemena ječma (24.000 kilograma) i sjemena boranije (120 kilograma), jer nisu ispunjavale propisane norme kvaliteta.