“Stop inflaciji” u Crnoj Gori: Od ponedjeljka niže cijene za oko 150 artikala, cijene goriva zamrnute

28.09.2023. | 21:27

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović rekao je da će od ponedjeljka, 2. oktobra, biti snižene cijene više od 150 artikala u novom krugu akcije “Stop inflaciji”, koja će trajati do kraja godine.

On je naveo da će biti snižene cijene za više od 150 artikala, među kojima nije samo hrana već i roba široke potrošnje, kao i da su dva trgovačka lanca najavila snižavanje cijena za 148 artikala, te da će one biti zamrznute.

“Analiza je sljedeća – ako na današnji dan kupite tih 148 proizvoda potrošačka korpa bi bila 454 evra a ako ih kupite u ponedjeljak ona će biti 322 evra”, objasnio je Đurović.

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović rekao je da cijene goriva više neće rasti, te da će Vlada smanjiti akcize na gorivo.

“To znači da će cijene goriva biti zamrznute na ovom nivou. Kada govorimo o cijeni dizela, podsjetiću da je ovo nivo cijene koji smo imali u oktobru ili novembru prošle godine kada smo imali već četiri ili pet smanjenja cijene goriva”, naveo je Damjanović.

On je dodao da će, ako bude povećanja cijene struje u većem nivou nego što bi bila minimalna korekcija, ići sa politikom subvencionisanja potrošača iz najranjivijih grupa.

U Crnoj Gori su od utorka skuplje sve vrste goriva, što je 12 poskupljenje goriva u ovoj godini.

Litar BMB 98 košta 1,73 evra, BMB 95 1,69 evra, evrodizela 1,65 evra. Poskupjelo je i lož-ulje šest centi po litru, pa trenutno košta 1,61 evro.