Stigla je nova kriptovaluta! Za samo nekoliko dana narasla na 45 milijardi dolara

Digitalni token koji je pokrenut u ponedeljak i nosi naziv “Internet kompjuter” već je jedna od najvećih kriptovaluta na svijetu. Tržišna vrijednost joj je oko 45 milijardi dolara.

Prema pisanju Blumberga, token i s njim povezan registar trebalo bi da pomognu bilo kome – programerima softvera ili kreatorima sadržaja – da objavljuju sve što žele na internetu, bez potrebe da prolaze kroz digitalne divove poput Amazona ili Fejsbuka ili da koriste servere/klaud komercijalne usluge.

Ideja je da se izbjegnu prostori ograđeni korporacijama i smanje troškovi, kaže Dominik Vilijams, osnivač projekta. Korisnici bi potencijalno mogli da izgrade društvene medije i druge usluge koje se takmiče sa postojećim internet titanima.

Mreža novčića koristi “pametne ugovore” i softverske programe koji izvršavaju zadatke, nadmećući se sa sličnim većim rivalima poput itera. Pridružuje se mnogim drugim digitalnim kovanicama i srodnim mrežama – među njima su Polkadot, Binance Coin – pokušavajući da ukrade slavu pomenutom iteru.

Debi kompanije “Internet Kompjuter” se dešava dok se svuda od stolova za večeru do Setrdej najt lajva raspravlja o kriptovalutama u rasponu od bitkoina do dodžkoina, a cijene mnogih novčića rastu, piše B92.

Ukupna tržišna vrijednost svih kriptovaluta sada iznosi 2,48 biliona dolara, u poređenju sa manje od jedan bilion dolara na početku godine. Ali kao i uoči 2017. godine, mnogi od takozvanih alternativnih novčića će se vjerovatno “spustiti ​​na zemlju”, prenosi Blic.

Ostavite komentar: