Stigao dugo očekivani trenutak! Grčka otvara turističku sezonu, poznata i pravila ljetovanja

13.05.2021. | 12:43

Dugo očekivan trenutak je stigao. Grčka u petak, 14. maja, zvanično otvara turističku sezonu za goste iz inostranstva.

Postepeno popuštanje strogih mjera zbog kovida 19 otpočelo je 3. maja i Grčka se polako vraća u uhodan sistem, onaj na koji su brojni turisti, pa i oni iz Srbije, navikli godinama unazad. Optimizam je prisutan kako u vrhu vlasti u Atini, tako i na brojnim ostrvima i u gradskim četvrtima koje su poznate kao turistički rajevi.

Od 3. maja rade restorani na otvorenom, prvi put poslije 7. novembra prošle godine. Prošlog vikenda su otvorene plaže, ali sa strogim pravilima – između ležaljki četiri metra rastojanje, ograničen broj kupača, ne više od 40 odsto kapaciteta, upotreba dezinfekcionih sredstava, maske i testiranje svih zaposlenih dva puta nedjeljno je obavezno, pišu Novosti.

Vlastima u Atini je vrlo važno da sve protekne u najboljem redu jer zemlja računa na minimum 20 odsto BDP od turističke privrede.

U petak se ukidaju zabrane kretanja između regiona, a rad restorana, kafana i kafića biće produžen do 23.00 časa, otvaraju se i muzeji. U Grčkoj je do sada vakcinisano 3,3 miliona ljudi, od toga je 1,2 miliona revakcinisano.

Plan je da se u maju da još dva miliona, a u junu četiri miliona vakcina. Za sve koji rade u trgovinama, ugostiteljstvu, praktično u svim javnim službama, a što je bitno za turiste, obavezno je samotestiranje u kućnim uslovima brzim testovima dva puta nedjeljno.

Poznato je da naši državljani putuju u Grčku uz PLF formular i uz jednu od tri potvrde koje dokazuju da su ili vakcinisani, ili su preležali kovid 19, ili da imaju negativan PCR test. Od 14. maja ponovo će biti otvoren drumski granični prelaz Evzoni, preko Severne Makedonije, i dalje prema Pijeriji, tradicionalno omiljenim destinacijama Srba.

STIŽE POTVRDA O VAKCINACIJI

Građani Srbije od srijede mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat. Potvrdu o obavljenoj vakcinaciji protiv kovida 19 i rezultatima različitih testiranja na ovu zaraznu bolest, izdaje eUprava. Kako je saopšteno u Kancelariji Vlade Srbije za IT i eUpravu, ovo je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida 19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Sertifikat, uz lične podatake – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je osoba vakcinisana, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.