Šteta raste iz godinu u godinu: Austrija izgubila 15 milijardi evra zbog korupcije

16.12.2022. | 12:43

 Ekonomska šteta nastala zbog korupcije u 2021. godini u Austriji mogla bi biti veća od 15 milijardi evra, ukazuje profesor Johane Kepler univerziteta u Lincu Fridrih Šnajder, koji ističe da šteta raste iz godinu u godinu.

Da bi se djelovalo protiv korupcije, rekao je za agenciju APA, potrebne su političke mjere kao što su zaštita uzbunjivača i oštrije kazne.

Korupcija, prema njegovim riječima, ima više značajnih posljedica, koje se odražavaju negativno na privredu.

Šnajder objašnjava da, ako na konkursu ne pobijedi najbolji ponuđač, onda država ima bespotrebno veće troškove, a smanjuje produktivnost pošto se isključuju firme koje zbog aktivnosti podmićivanja konkurenata ne dobijaju poslove. Dodaje i da korupcija pogoršava kvalitet državnih institucija.

Prema računici Šnjadera, austrijski BDP bio je 2016. zbog korupcije u gubitku u visini od 12 milijardi evra, 2019. šteta je bila već 13,5 milijardi evra, a prošle godine 15,2 milijardi evra, prenosi Tanjug.

Ističe da je utopija misliti da se korupcija može u potpunosti iskorijeniti, ali naglašava da je potrebno da se korupcija drži na nivou jedne Švajcarske, jer bi, ako se to preslika na Austriju, šteta bila manja za 6,2 milijardi evra.

U Njemačkoj šteta nastala korupcijom u prošloj godini je 234,1 milijardu evra, tvrdi Šnajder. Na nivou EU šteta nastala zbog korupcije je 1.011,5 milijardi evra.

Šnajder je naglasio da je tačno mjerenje korupcije u jednoj zemlji teško, pošto je neophodno osloniti se na ispitivanja.

Oznake: Australija