Stare mašine i manjak radnika uzimaju danak: Proizvodnja u šumarstvu pala za 5,2 odsto

03.11.2021. | 07:39

Stare mašine i nedostatak radnika koče proizvodnju u šumarstvu, što potvrđuje i podatak da je za devet mjeseci ove godine proizvodnja šumskih sortimenata u Srpskoj manja za 5,2 odsto u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do kraja septembra ove godine u državnim šumama proizvedeno je 1,41 milion kubika, dok je u istom periodu prošle godine proizvedeno 1,49 miliona kubika. Sa druge strane, statističari su izračunali da je za devet mjeseci prodaja veća za 1,5 odsto, odnosno u ovoj godini prodato je 1,46 miliona kubika, dok je u istom periodu lani plasirano 1,44 miliona kubika šumskih sortimenata.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za resor šumarstva i lovstva Goran Zubić rekao je za “Glas Srpske” da je već sada očigledno da postoji zastoj u proizvodnji u šumarstvu.

“Realizacija je oko 89 procenata u odnosu na plan. Privatne firme su nosioci 80 odsto radova u šumarstvu. Nedostatak radnika i dotrajala mehanizacija su glavni faktori koji su uticali na smanjenje proizvodnje”, rekao je Zubić. Naglasio je da resorno ministarstvo zajedno sa “Šumama RS” razmatra ovu problematiku i pokušava iznaći rješenje da budu povećane cijene u izvođenju radova, kako bi izvođači zbog povoljnije finansijske situacije mogli angažovati više radnika i zanoviti mehanizaciju.

“Razmatramo i subvencije za nabavku mehanizacije po principu kao što se to radi i za nabavku poljoprivrednih mašina”, istakao je Zubić dodavši da se povećanje prodaje sortimenata pripisuje tome što je prodavano drvo koje je bilo na zalihama.

Da proizvodnja kaska upravo zbog nedostatka radnika i starih mašina, saglasan je i sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik koji ističe da se ova godina ne može smatrati uspješnom u šumarstvu, prenosi GlasSrpske.

“Izvođači radova u gazdinstvima ne mogu da prate dinamiku ugovorenih radova zbog toga bilježimo slabiji rezultat. Ta karika u lancu proizvodnje mora što prije da se osposobi kako bi mogli da očekujemo izvršenje plana u potpunosti i poštovanje ugovora – kazao je Šinik.

On je naglasio da je na dobar rezultat u prodaji uticao i rast potražnje, posebno za četinarima koji su najtraženiji.

Lazo Šinik ističe da se sektor proizvodnje i prodaje namještaja izvukao iz krize i bilježi rezultat koji je bolji ne samo u odnosu na prošlu već i u odnosu na 2019, godinu prije pandemije.

“Proizvodnja namještaja povećana je za oko 16, a plasman za oko 30 odsto. Tapacirani, pločasti i masivni namještaj uglavnom izvozimo u Njemačku”, rekao je Šinik.