Stanje na tržištu se ne smiruje: Ugalj nikad skuplji i čeka se mjesecima

Stanje na domaćem tržištu energenata se ne smiruje, a nakon ogrevnog drveta i peleta, stanovnicima u BiH prijeti i nestašica uglja koji je poskupio i za više od 50 maraka po toni u odnosu na prošlu godinu, a nedostatku tog energenta kumovao je povećan izvoz.

U oglasima na internetu tona čuvenog uglja iz Banovića premašuje i 200 maraka, a prodavci koji su pristali da govore za “Glas Srpske” kažu da se na isporuku čeka i do tri mjeseca, te da uglja sigurno neće biti dovoljno za potrebe domaćeg stanovništva.

“Ima kupaca uprkos cijeni, ali se čeka jer uglja nema dovoljno. Prošle godine u rudniku Banovići uplata je bila 151 marku po toni, a ove je 181 KM. Sa druge strane, uplata u Đurđeviku lani je bila 162 KM po toni, a sada je 211 maraka. Nestašica nam prijeti zbog enormnog izvoza. Banovići su prodali Srbiji 100.000 tona uglja, potražnja je povećana i ko zna šta će biti”, rekao je Suad Z. iz Banovića.

Dodao je da bi ograničavanje izvoza na određeni period stabilizovalo domaće tržište.

“Primjera radi, mi čekamo utovar i po 15 dana jer su prioritet kamioni iz drugih zemalja. Svi čekaju, i mi i naši kupci. Sada isporučujemo ugalj koji su građani uplatili još u februaru”, kazao je ovaj prodavac uglja.

Da su zbog povećanog izvoza svi u BiH na mukama potvrđuje i trgovac Samir Duraković koji kaže da je situacija katastrofalna.

“Ugalj nikad skuplji nije bio. Već je tona dostigla 220 maraka što je za oko 50 maraka skuplje nego lani”, kazao je Duraković.

Iako je danas tek prvi dan ljeta, građani masovno spremaju ogrev u strahu da će cijene još rasti i da će energenata biti sve manje kako se zima bude primicala.

Banjalučanka Smiljka P. kaže da godinama kupuje banovićku kocku i da ne pamti da je ikada ugalj bio skuplji.

“ekada smo naručivali kamion krajem septembra da nam dovezu, a sad već razmišljam da naručim jer se čeka i po nekoliko mjeseci. Ko zna šta će još biti do zime”, kazala je ova Banjalučanka.

Prevoz

Prodavci uglja kažu da je u cijenu uglavnom uračunat i prevoz, pa zato cijena varira u zavisnosti od lokacije na koju voze ugalj.

“Prevoz se kreće i do 50 maraka u zavisnosti gdje vozimo“, kažu prodavci uglja.

Ostavite komentar: