Stan u Crnoj Gori “na dohvat” ruke: Prosječna cijena metra kvadratnog hiljadu evra

Prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.000 evra i manja je 17,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Uprave za statistiku – Monstat.

“Prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori je u drugom kvartalu bila veća 6,4 odsto u odnosu na prvi kvartal”, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da direktan uticaj na prosječnu cijenu metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ima učešće prosječne cijene metra kvadratnog stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, dok ta pojava nije zabilježena u drugom kvartalu prošle godine.

“Prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Podgorici u drugom kvartalu iznosila je 974 evra, u primorskom regionu je iznosila 1.230 evra, u središnjem 669 evra, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji iznosila 845 evra”, navodi se u saopštenju. Prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće tih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti znatno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u drugom kvartalu iznosila je 1.120 evra, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 655 evra.

Ostavite komentar: