Šta je razlog? Propada holandska plastenička proizvodnja

14.09.2022. | 19:15

Neštašica gasa pogodila je holandskoj plasteničku proizvodnju.

Potrošnja ovog energenta je smanjena za četvrtinu, a 40 odsto ovog sektora osjeća posljedice, izvještava Reuters.

Najviše su pogođeni uzgajivači cvijeća, ali i vansezonskog voća i povrća.

Postoji opravdan strah da će se proizvodnja preseliti u zemlje s toplijom klimom, kao što su Španija, Maroko i Kenija.

Upravo je proizvodnja u plastenicima omogućila Holandiji da postane drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

Industrija, vrijedna 8 milijardi evra, je postala vodeća na osnovi jeftinog gasa, a sada se suočava s krizom koja će ubrzati prelazak na druge izvore energije i mogla bi dovesti do propasti mnogih proizvođača.

U 2021. godini Holanđani i su izvezli povrća u vrijednosti 7,2 milijarde eura, a voća 7 milijardi evra.

Četvrtina poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je plasirana na tržište Njemačke, 26,3 milijarde eura, a za njom slijede Belgija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Prošle godine su od izvoza ove robe ostvareni prihodi u vrijednosti 46,1 milijardu evra.

Poljoprivrednici smanjuju proizvodnju

Evropske cijene plina su porasle za 20 puta, što je enormno poskupilo proizvodnju.

Rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i rusko ograničavanje isporuke energenta su promijenili stanje na tržištu.

Primjer kojega navode je poljoprivrednik Pieter Vijnen koji se želio fokusirati na uzgoj povrća, ali se sada njegov život vrti oko cijena gasa i struje, umjesto crvenih i žutih paprika ili krastavaca.

Na površini od 32 ha ove godine je uzgojio 11 miliona kilograma paprika, a najveća količina odlazi u njemačke trgovačke lance.

“Za staklenike je neophodno grijanje zimi. Zbog rasta cijena moramo promijeniti svoje planove”, rekao je Vijnen. Primoran je smanjiti površinu koju će grijati, promijeniti sortu krastavca, ali i prodati višak električne energije koju proizvodi kako bi smanjio troškove.

Manje voća, cvijeća i povrća

Situacija je više nego alarmantna. Staklenici su trošili oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, što je oko osam odsto ukupnog nacionalnog iznosa. Količina se smanjivala kako su bili dostupni alternativni izvori energije. Međutim, ove godine je do juna potrošnja pala za nevjerovatnih 23 odsto.

Troškovi proizvodnje voća i povrća na rekordnim razinama, cijene proizvoda ih ne prate

“Veliki broj uzgajivača odlučuje zatvoriti svoje poslovanje, jer ne očekuju nikakvu promjenu u kratkom roku”, rekao je Mihel van Šie iz Royal HollandFlora, zadruge koja vodi najveću svjetsku aukciju cvijeća u Alsmiru.

Smanjene su narudžbe cvijeća iz trgovačkih lanaca jer se očekuje da će potrošači manje kupovati zbog viših životnih troškova. Kako su poljoprivrednici u krizi, može doći do manje ponude vansezonskog voća, povrća i cvijeća u evropskim trgovinama, kao i do promjene lokacije proizvodnje u zemlje toplijeg klimata.

Van Rijsvik iz Rabobanke rekao je da će trenutna kriza vjerovatno preoblikovati industriju.

“Kao da ćemo se ponovno vratiti u istoriju sa Španijom koja proizvodi zimi, a zemlje sjeverne Evrope koje proizvode svoje povrće samo ljeti”, rekao je, piše Agroklub.