Šta ekonomisti predviđaju za 2023. godinu? VIDEO

22.01.2023. | 22:44

Neizvjesna ali uz dozu optimizma, takva bi mogla da bude 2023. godina, smatraju ekonomisti.

Situacija u Ukrajini,pandemija, klimatske promjene i dalje su tu, zato je, kažu, vrlo teško prognozirati da li će se divljanje cijena nastaviti.

Međutim, za utjehu je što je domaća privreda po mišljenju ekonomista bez obzira na sve pokazala dozu otpornosti.

“Jednu izvjesnu dozu optimizma koja se može potkrijepiti osim pokazateljima koji pokazuju da dobro poslovanje naše privrede u protekloj godini i nekim smanjenjem inflacije, mnoge institucije i ekonomisti najavljuju uporavanje inflacije i neko smanjenje“, kaže Saša Grabovac iz udruženja ekonomista “SWOT“.

Smanjenjima se nadaju i u Udruženju potrošača. Prije svega goriva i osnovnih životnih namirnica. Cijene su kažu već nerealne što su utvrdile i kontrole. Vjeruju da bi tokom godine bar trebalo da dođe do stagnacije.

“Mi se nadamo da će doći do stagnacije cijena jer nemamo najava koje najviše utiču na poskupljenja i smanjena životnih namirnica i sa druge strane kada posmatramo da smo imali pad cijene goriva i inspekcijeske kontole neke cijene su već smanjene ali nisu dovoljno“, rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” Dušan Srbić, navodi ATV.

Ono što bi moglo da utiče na stagnaciju cijena jeste i manja potražnja. Smanjeno investiranje i manja potražnja građana mogli bi da naprave red. Ipak da je na to teško računati pokazuju podaci Poreske uprave Republike Srpske. Na kupovinu je prošle godine potrošeno je 9,4 milijarde maraka što je više za 1,4 milijarde u odnosu na 2021. godinu.

 

Šta ekonomisti predviđaju za 2023. godinu?

Objavljuje ATV Banjaluka u Nedjelja, 22. siječnja 2023.