Srpski proizvodi oslobođeni carine: Srbija i Kina potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini

17.10.2023. | 11:52

Resorni ministri Srbije i Kine potpisali su u Pekingu više sporazuma, među kojima su sporazumi za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije i u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima, te ugovore “Telekoma” i kompanije “Huavej” za izgradnju optičke mreže, kao i one koji se odnose na izgradnju infrastrukture.

Ministar poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je da će da će veliki broj srpskih proizvoda biti oslobođen carine i da su Kinezi zadovoljni proizvodima iz Srbije, za koje kaže da su po kvalitetu definitivno prepoznati.

Ona je naglasila da je veoma bitan stav Kine prema poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Srbije i da sporazum o slobodnoj trgovini koji će biti potpisan podrazumijeva jako širok spektar proizvoda, od maline, suve šljive, jabuke, meda, piletine, svinjskog mesa i mnogo toga.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović rekao je, povodom potpisivanja komercijalnog ugovora “Telekoma” i kompanije “Huavej”, da je Srbija jedan od lidera u Jugoistočnoj Evropi kada se gledaju parametri koji se tiču optičke pokrivenosti, prenio je Tanjug.

On je dodao da je posebno važan projekat izgradnje optičke infrastrukture u ruralnim područjima, odnosno uvođenje brzog interneta u svim selima, navodeći da je cilj Srbije da se do kraja 2025. godine sva sela pokriju brzim internetom.

Ministar kulture Srbije Maja Gojković je istakla da je potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima podrazumijeva i zajedničko učešće u istragama kad se utvrdi da je neko počinio takvio krivično djelo.

Ministar sabraćaja, infrastrukture i građevinarstva Srbije Goran Vesić je istakao da su potpisana tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, odnosno gotovo četiri milijarde evra za 300 kilometara novih puteva.

Prvi se odnosi na brzu saobraćajnicu poznatu kao “Osmijeh Vojvodine” koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje, a povezivaće ne samo sjever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju.

Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara, a treći ugovor se odnosi na kupovinu pet kineskih brzih vozova za 54 miliona evra, koji će saobraćati na pruzi Beograd-Budimpešta

Oznake: Sporazum, Srbija