Srpski “planinski Neum”: Pomama za Divčibarama, za praznike nije ostao ni krevet

04.11.2020. | 20:51

Doba korone izbacuje nove hit destinacije na turističkoj mapi Srba, a ako su tokom ljeta “otkrili” bh.more – glavni adut za zimovanje im je još bliži.

Praznična sezona će ove godine u najavi biti tiša nego inače, ali mnogi su na vrijeme počeli da razmišljaju o zimskom odmoru, bjekstvu iz gradske gužve u idilične planinske predjele. Pitanje je da li će hoteli raditi, pa ima smisla što ljudi uglavnom biraju privatni smještaj, i to, baš kao kad smo masovno iznajmljivali vikendice za izolaciju, vodeći računa o svim potencijalnim epidemiološkim mjerama.

U nekim krajevima već je teško naći smještaj za kraj godine, a iz Turističke organizacije Srbije (TOS) su potvrdili da je najveća pomama za – Divčibarama.

 

View this post on Instagram

 

Neka čarobna jutra. ✨ Za scenu iz kog filma može ovaj pogled?

A post shared by i v a n a p o p o v i ć (@mali_iv) on

“Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, koji se odnose isključivo na registrovane ugostiteljske objekte za smještaj – na Divčibarama su skoro svi kapaciteti popunjeni za novogodišnje praznike”, provjerili su iz TOS za portal Nova.rs.

Dakle, Divčibare, planinsko odmaralište nedaleko od Valjeva bi kako stvari stoje lako mogle da ponesu titulu “srpskog planinskog Neuma”, a pojačano interesovanje lako je objasniti ako imamo na umu da su Kopaonik i Zlatibor, kao tradicionalne zimske hit destinacije, odavno počeli da zvuče preskupo i pregužvano, a da je auto-put “Miloš Veliki” znatno približio Divčibare i zapadni dio Srbije Beogradu i gradovima Vojvodine.

No, u posljednje vrijeme dosta se priča i o planini Maljen i Divčibarama kao o posebnom turističkom potencijalu, stigli su investitori i pojačano se gradi, posjetioci pored šetnje u prirodi i skijanja na raspolaganju imaju sve više novih sadržaja, a rastu i cijene kvadrata, pa već ima onih koji se pitaju: Da li su Divčibare novi Kopaonik?

Cijene u hotelskom smještaju već idu po noćenju od 20 evra (polupansion u dvokrevetnoj sobi) do 80 evra (apartman uz pun pansion). Privatni smještaj, s druge strane, može još da se nađe i za manje od 20 evra na dan. Mada, kao što se čulo, teško za praznike.

Što se tiče drugih zimskih destinacija u tom periodu, “na Goliji je već sada popunjeno oko 70 odsto kapaciteta u privatnom smještaju tj. seoskim turističkim domaćinstvima, u Sokobanji je rezervisano oko 30 odsto smještajnih kapaciteta za predstojeći zimski period, na Kopaoniku je popunjenost u hotelima za zimsku sezonu oko 27 odsto, trenutna popunjenost smještaja na destinaciji Tara-Drina-Bajina Bašta je na nivou od 25 odsto, u Vrnjačkoj Banji je većina smještajnih kapaciteta za produženi vikend tokom zimskog raspusta popunjena.

Na mnogim destinacijama za sada primaju predrezervacije ili kao u slučaju Mećavnika, tek pripremaju zimsku ponudu, pomno prateći epidemiološku situaciju”, pojasnili su iz TOS.