Srpska prodaje akcije: Čak 54 preduzeća na dobošu, evo koja

04.11.2020. | 10:17

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) ponudili su na Banjalučkoj berzi akcije u 54 preduzeća čija je vrijednost 15,61 miliona maraka.

Među ponuđenim su, između ostalih, akcije banjalučke Poslovne zone, preduzeća “Jelšingrad Livar” iz Banjaluke, zatim banjalučkog “Vodovoda”, Gradske toplane Doboj, “Vodovoda” Gradiška i “Uzlomca” iz Kotor Varoša.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić ističe da je vrijednost akcija koje prodaje PREF 12,40 miliona KM, dok je vrijednost akcija koje prodaje IRB 3,21 milion maraka. Rekao je da je za navedene akcije tokom ove godine po dva puta organizovana prodaja i dodao da je investiciona politika PREF-a takva da prodaju akcije onih koji ne ostvaruju profit i ne isplaćuju dividendu.

“U oglasu smo naveli najnižu cijenu za koju smo spremni da prodamo naš vlasnički paket akcija. Riječ je uglavnom o akcijama koje su nelikvidne ili neprofitabilne, a spremni smo da ih prodamo po navedenim cijenama jer imamo priliku da novac uložimo u druge oblike imovine koja donosi prinos. Dobijeni novac od prodaja smo uglavnom ulagali u obveznice, od kojih ostvarujemo prihode od kamata”, pojasnio je Grujić za Glas Srpske.

Dodao je da je PREF u maju Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS isplatio dividendu od 5,17 miliona KM, istakavši da nastoje stvoriti još stabilniji i profitabilniji portfelj kako bi povećali iznos dividendi.

“Za manje od deset godina poslovanja ostvarili smo profit u prosjeku od sedam miliona KM godišnje, a Fondu PIO isplatili smo oko 52 miliona KM dividende. U skladu sa tim i sa investicionom politikom, organizujemo prodaje po cijenama za koje smatramo da su opravdane i dobijeni novac reinvestiramo u sigurnije instrumente sa adekvatnim prinosima. Iskoristili smo pad cijena na stranim tržištima i kupili određene hartije. Taj potez je već urodio plodom jer smo jedan dio dividendi u ovoj godini dobili upravo sa stranih tržišta. Za RS to slikovito može izgledati kao izvoz jer smo ‘donijeli’ novac izvan domaćeg finansijskog sistema”. istakao je Grujić i dodao da su tokom prodaje akcija u avgustu ove godine prodali akcije emitenta “Hercegovinaputevi” iz Trebinja.

Na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se ponuđene akcije prodaju po metodu “sve ili ništa”. Datum prodaje je svakog radnog dana od 9. novembra do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 20. novembra.

Uticaj pandemije

Govoreći o uticaju korona virusa na poslovanje PREF-a, Miloš Grujić je kazao da su u aprilu učestvovali u kupovini obveznica koje je emitovala Srpska nastojeći da maksimalno podrže tu emisiju, istakavši da je PREF uvijek nastojao da se ponaša kao partner svim akcionarima u društvima čije akcije posjeduje, te će tako biti i ovaj put. Naglasio je da rade sve što je u njihovoj moći da pomognu emitentima iz portfelja da prevaziđu i ovu krizu.