Srpska “na udaru” ozbiljnih skokova cijena: Gorivo poskupilo dva puta u samo sedam dana

15.10.2021. | 14:21

Gorivo u Republici Srpskoj poskupilo je dva puta u sedam dana i sada košta i do 2,30 KM.

“Prije sadam dana sam točila gorivo za 20 feninga jeftinije. Ima li kraja ovom skoku cijena?”, kaže za Srpskainfo jedna Banjalučanka.

Gorivo poskupljuje u cijelom svijetu zbog, kako kažu stručnjaci, energetske krize koja se odrazila i na cijenu nafte. Na berzama se formira špekulativna cijena.

U Hrvatskoj su neki dan donijeli uredbu kojom su odredili gornju granicu cijene, a u Ministarstvu trgovine i turizma RS za Srpskainfo podsjećaju da je u Srpskoj od 1. aprila ove godine na snazi uredba kojom je ograničena marža trgovcima nafttnih derivata.

“Trgovicma koji obavljaju trgovine naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom izbosu od 0,06 KM po litri derivata, dok je trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana maksimalna marža od 0,25 KM po litru”, ističu u Ministarstvu trgovine.

Inspekcijski nadzor nad primjenom uredbe obavlja Tržišna inspekcija. Samo u 50 dana, od 22. avgusta do 12. oktobra dolazi do veoma naglog povećanja rasta cijene nafte na svjetskom tržištu, čak 28 odsto.

“Po pravilu, iza ovako strmog rasta slijedi pad cijena nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni zaliha, cijene će padati. Zemlje OPEKA su odlučile da ne povećavaju proizvodnju, da ovo nije realna potreba tržišta i ne žele da koriguju svoju odluku o postepenom povećanju proizvodnje”, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović Mićović.