Srbija zabranila izvoz mlijeka i u BiH: Iz Privredne komore tvrde da neće doći do nestašice

06.09.2022. | 16:06

To što je Vlada Srbije zabranila izvoz mlijeka u Bosnu i Hercegovinu, ne znači da će doći do poremećaja na tržištu ili novog poskupljenja, tvrde za BL portal iz Privredne komore Republike Srpske.

Odluku o zabrani izvoza mlijeka Srbija je donijela danas, ali proizvodni kapaciteti u Republici Srpskoj i generalno u BiH mogu da zadovolje potrebe svojih stanovnika, kaže u razgovoru za BL portal Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore.

“Kada pričamo o proizvodnji u Republici Srpskoj, ne samo da možemo da govorimo o zadovoljavanju naših potreba, već naše najveće kompanije u ovom sektoru ostvaruju i višak proizvoda koje plasiraju na strana tržišta”, istakao je Blagojević.

Takođe, dodao je da ova odluka konkretno neće uticati na cijene mlijeka u Republici Srpskoj, veća da ona zavisi od drugih faktora. Ipak, upozorava da su, kako kaže, Srpska i BiH ovaj put imali sreće, jer je zabranjen izvoz robe koje ima dovoljno na domaćem tržištu.

“Sada se radi o mlijeku,  ali sutra se može raditi o nekom drugom proizvodu za koji mi nemamo dovoljne kapacitete, pa možemo da trpimo posljedice. I na ovom primjeru pokazuje se koliko je važno biti dio projekta “Otvoreni Balkan”, koji podrazumijeva nesmetan promet robe”, smatra Blagojević i napominje da se odluka Srbije o zabrani izvoza mlijeka ne odnosi samo na Sjevernu Makedoniju i Albaniju koje su dio  “Otvorenog Balkana”.

Srđan Banović, BL portal