“Spriječene drastičnije posljedice po privredu”: Trivić hvali mjere Vlade RS tokom epidemije

06.10.2020. | 16:07

U trenutku kada je kriza usljed epidemije virusa korona bila najveća, setom ekonomskih mjera pomoći koje je kreirala Vlada Republike Srpske, spriječene su drastičnije posljedice po privredu, te poslodavcima pružena finansijska i psihološka podrška u očuvanju radnih mjesta, smatra predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

“U periodu, kada je kriza bila najveća, mjere Vlade su pomogle na neki način poslodavcima da ne dođe do otpuštanja radnika, što se na kraju pokazalo kao vrlo bitno, s obzirom na to da je za poslodavca najgora stvar kada mora mijenjati radnika, a to onda na neki način i kvari buduće odnose između radnika i poslodavca. Pomoć koja je došla, prvo je bila psihološka u međusobnim odnosima, a naravno i finansijska”, rekao je Trivić za portal Banjaluka.net.

On je istakao da je trenutno vrlo mali pad broja zaposlenih radnika i određeni pokazatelji, vezani za finansijsku situaciju, govore da je privreda Republike Srpske najvećim dijelom u dobrom stanju.

“Sve informacije kažu da su trgovina i promet normalizovani, čak postoje i preduzeća koja imaju procjene da na kraju godine neće imati štete od korone, s obzirom na to da sada u ovom periodu imaju povećane narudžbe. To nam govori da je oporavak privrede i dalje u toku”, dodao je Trivić. S druge strane, kaže on, postoje grane koje su još daleko od oporavka i njima, vjerovatno, treba još neka vrsta pomoći u narednom periodu.

“Turizam i saobraćaj, bar što se tiče Republike Srpske, su najugroženije grane i one koje trpe značajne posljedice i za njih se još ne vidi svjetlo na kraju tunela. Za ostatak privrede mogu da kažem da se odreagovalo na vrijeme i da su mnogi nakon popuštanja mjera imali klijente i nove programe, te da je pomalo i snalažljivost poslodavaca pomogla da štete budu što je moguće manje”, kaže Trivić.

On je naglasio da je Garantni fond osmišljen s ciljem da u slučaju finansijskih potreba i problema, privredni subjekti uz podršku Vlade imaju mogućnost da obezbijede značajna sredstva za ponovno poketanje biznisa, nakon višemjesečnih pauza.

“Vlada je na naš zahtjev formirala taj fond, a sve pod pretpostavkom da će mnoge firme doći u značajne finansijske probleme, gdje je Fond trebalo da bude pomoć Vlade privredi u trenutku kada je neko preduzeće zaustavilo rad”, rekao je Trivić.

Oznake: Epidemija, Trivić