Spremno 70.000 KM: Počinje isplata voćarima za štetu od kasnih proljetnih mrazeva

18.08.2021. | 14:49

Grad Prijedor od sutra počinje isplatu sredstava za šezdesetak voćara na ime nadoknade štete nastale usljed kasnih proljetnih mrazeva, u ukupnom iznosu od 70.000 KM.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić rekao je novinarima da će isplaćena šteta iznositi od osam do 10 odsto ukupno procijenjene štete na parcelama od pola hektara i više površine.

“Nakon što su se poljoprivredni proizvođači, odnosno voćari, obratili Gradskoj upravi sa molbom da im se saniraju posljedice kasnih proljetnih mrazeva, gadonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović odobrio je određena sredstva, a nadležno Odjeljenje formiralo komisiju koja je obišla sve oštećene i donijela odluku o isplati za nastalu štetu”, naveo je Egić.

On je dodao da su poljoprivredni proizvođači već dobili rješenja o isplati sredstava i Odjeljenje za finansije vrši isplatu od sutra, te da je riječ o iznosu od 70.000 i to su sredstva koja su, datim uslovima, bila jedino moguća za isplatiti.

“Ovo je posljednji put da se šteta isplaćuje na ovakav način, budućnost je u osiguranju usjeva, uz podsjećanje da nadležno Ministarstvo za poljoprivredu sa 50 odsto sufinansira premiju, odnosno osiguranje voćnjaka, a Odjeljenje će to podržati sa nekih 20-30 odsto, zavisno od mogućnosti i narednih godina poljoprivredni proizvođači moći će da svoje zasade osiguraju sa nekih 20 do 30 dosto ukupne vrijednosti premije osiguranja”, naglasio je Egić.

Oznake: Šteta, Voćari