Špinat bere gotovo cijele godine: Hadžiću kupci dolaze na kućni prag

21.12.2023. | 07:04

Uzgoj špinata na otvorenom polju je zahvalan jer je otporan na hladnoću, nije zahtjevan za njegu, a vegetacija do berbe traje od 65 do 75 dana. Dobro ukorijenjene biljke, ispod snježnog pokrivača, mogu podnijeti temperaturu i do -20 stepeni Celzijusovih.

Mensur Hadžić iz Janje kod Bijeljine preciznim planiranjem rokova sjetve na 25 dunuma, obezbijedio je berbu špinata gotovo cijele godine.

– Hladno jeste, ali raditi se mora. Špinat je otporan, on može da izdrži velike mrazeve, a čim se temperatura podigne u plus, biljke se brzo povrate. Za 2,5 mjeseca nasjekli smo 25 tona. Iako je kraj decembra dnevno možemo pripremiti oko 300 do 400 kilograma. Sve što proizvedemo i prodamo. Ove godine nisam ni išao na pijacu. Telefonom mi naruče, dođu po to i pretovare. Kilogram špinata košta 2,5 KM – kaže ovaj poljoprivrednik za portal InfoBijeljina.

Hadžić kaže da je zimska proizvodnja povrća isplativa.

– Ja nemam plastenike, ali dok god nema snijega i kiše može se raditi. Imam još jednu parcelu i nadam se da će i ona pristići za berbu. Ako ne, biće posla već od februara. Tako da i u rano proljeće mogu da računam na jednu berbu, a ovo povrće je uvijek traženo – kaže poljoprivrednik.

Proizvodnja špinata nije zahtjevna.

– Traži kvalitetnu zemlju i dobro nađubrenu, a to zavisi prvenstveno od zaliha hranjiva u zemljištu. Navodnjavanje je neizbježno, jer špinat ima velike potrebe za vodom. Ničime se ne pršće pa je ovo povrće vrlo zdravo – priča Mensur.

Ova zima Hadžićima za sada ide na ruku. Već dvije decenije, osim ove kulture, gaje i mrkvu i cveklu. Uprkos varljivoj klimi koja proizvodnju čini sve težom zadovoljni su ovom godinom, jer su sve proizvedeno prodali po dobroj cijeni. Sve veći problem je naći radnu snagu, ali zahvaljujući dobroj organizaciji porodice, koja u sezoni radi i po 15 časova, uspijevaju da na tržište isporuče planirane količine povrća čiji je kvalitet odavno osigurao kupce.