Šoferi odlaze u inostranstvo: Na oglase za posao javlja se jednocifren broj vozača

12.03.2024. | 07:30

Srbiji nedostaje 20.000 vozača kamiona i autobusa što govore i podaci sajta Infostud gdje je samo prošle godine oglašeno 2.600 oglasa za vozače. Na te oglase javio se jednocifren broj vozača.

Saobraćajne škole svake godine obuče oko hiljadu novih vozača, dok potrebe tržišta zahtijevaju još dva puta toliko sa dozvolama C i D kategorije. U oglasima su sve prisutnije ponude za posao vozača, a one za B kategoriju se gotovo odmah i popune dok se na oglase za vozače kamiona i autobusa javi jednocifren broj šofera.

– Zbog uslova koje nude poslodavci. Teška je i velika konkurentnost na našem tržištu, pogotovo što vi morate da se borite i sa konkurencijom u inostranstvu. Svi smo sv,esni da naši vozači mahom odlaze u zemlje zapadne evrope gd,e su zarade i do 5 puta više nego što je to u Srbiji – kaže Miloš Turinski iz Infostuda, piše Blic.

Jesu li plate presudne?

-Nema proizvodnje vozača. Nekada su nam vozači uglavnom dolazili iz vojske, i ostajali da rade i bilo ih je mnogo. Imali smo srednje saobraćajne škole koje su više školovale vozače, sada to zanimanje i nije više toliko atraktivno, a kad se tome pridoda da svako ide za boljom zaradom. Oni odlaze u zapadne zemlje, kaže Neđo Mandić, predsjednik Udruženja za Međunarodni transport.

Kada je reč o privatnim autoškolama, u projseku, mjesečno njih 15-ak položi za C i D kategoriju što je godišnje do 180 vozača.

Kako kaže sagovornik, mladi vozači nemaju novca za polaganje licence koja iznosi i do 3.000 evra pa najčešće odustaju od tog poziva. Takođe, problem im predstavlja i zadržavanje na granicama koja su preduga u odnosu na Evropu gdje zadržavanja gotovo i da nema. Skup svih navedenih okolnosti govori da ukoliko se situacija uskoro ne popravi, nedostatak od 20.000 vozača mogao bi i da se udvostruči.