Snažan privredni podsticaj! “Postoji interes za ulaganje u energetski sektor Srpske”

07.04.2021. | 18:38

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da postoji interes za ulaganje u energetski sektor Republike Srpske, što će biti snažan privredni podsticaj.

Tokom posjete kompaniji “Elvako” u Bijeljini, gdje je zajedno sa vlasnikom kompanije Slavenom Ristićem održao sastanak sa predstavnicima kineske kompanije “TEPC”, Petričević je rekao da je tema sastanka bila poslovna saradnja sa ovom renomiranom kompanijom koja već realizuje značajne projekte na teritoriji Republike Srbije u energetskom sektoru.

Petričević je rekao da podržava buduće zajedničke projekte sa kineskim partnerima, koji su, između ostalog, bili glavni izvođači radova na Termoelektrani “Stanari”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je istakao značaj usvajanja Zakona o slobodnim zonama u Republici Srpskoj koji će dovesti do uspostavljanja i funkcionisanja ovih zona u Srpskoj.

“Efikasno poslovanje slobodnih zona doprinijelo bi poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti, a realizacija velikih investicija biće osnova za stvaranje pozitivne investicione klime za strane investitore u Republici Srpskoj”, istakao je Petričević.

Predstavnici kineske kompanije najavili su posjetu Vladi Republike Srpske, kako bi sa nadležnim ministarstvima razgovarali o mogućnostima investicija u Republiku Srpsku i modelima realizacije velikih energetskih projekata.