“Smiješi se” rodna godina! Uzgajivači borovnice imaju razloga da budu zadovoljni

14.07.2023. | 21:12

U godini teškoj za poljoprivrednu proizvodnju, kakva je ova, zvuči nestvarno da su vremenski uslovi pogodovali nekoj biljnoj vrsti. Razloga za zadovoljstvo imaju uzgajivači borovnice.

Iako berba još nije završena, izvjesno je da će godinu završiti pozitivno.

Na porodičnoj plantaži Kočić u Romanovcima kod Gradiške obilne kišne padavine stigle su u vrijeme nalijevanja plodova 4.200 sadnica zasađenih na 1,5 hektar. Toplotni talas pospiješio je zrenje.

– Zadovoljni smo kvalitetom roda, a prinosi se kreću negdje u prosjeku oko tri kilograma po stablu, što se poklapa sa nekim naučnim istraživanjima – kaže Milan Kočić.

Borovnica je posljednjih nekoliko godina najprofitabilnija voćarska kultura. Cijena po kilogramu iznosi i do 12 KM po kilogramu.

– Plasman nije riješen i nije zagarantovan jer nema zagarantovanog otkupa, ali mi to uspijemo sve plasirati na domaće tržište i uvoza za sada nema – kaže Bojan Vidović, uzgajivač borovnice iz Starog Martinca.

Promotivnim aktivnostima poljoprivrednog klastera GLS, iako nije organizovan otkup, borovnica je tražena na tržištu sve više i posredstvom velikih trgovačkih lanaca.

– Trgovinski lanci sada prepoznaju naše poljoprivredne proizvođače kao dobre dobavljače svježeg voća i nisu primorani da to naručuju iz nekih drugih zemalja i proizvođača, tako da možemo da kažemo da se ova kultura afirmiše među potrošačima – kaže Bojan Ćikić, menadžer ovog klastera.

Na području Gradiške, Laktaša i Srpca pod borovnicom je oko pet hektara, čiji proizvođači ove godine očekuju ukupan rod od skoro 20 tona, piše Srpskainfo.