Slovenci će s Kinezima proizvoditi litijum-jonske baterije

Slovenački TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sjedištem u Mežici, osnovao je zajedničko preduzeće “TAB-Haidi” sa kineskim partnerom radi pokretanje proizvodnje litijum-jonskih ćelija u Prevaljama.

Pokretanje proizvodnje se očekuje na proleće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, izveštav agencija STA.

Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti oko 300 ljudi.

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gdje TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španija.

„Uskačemo u ‘voz’ zelene tranzicije s proizvodnjom litijum-jonskih ćelija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast“, rekao je Auprih novinarima.

Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za litijum-jonske ćelije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona gradi širom Evrope.

Proizvodnja u Prevaljama biće uspostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korišćenoj hali koju je kompanija kupila od slovenačke farmaceutske firme “Lek”. Do kraja marta sledeće godine TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati da proizvodi antibiotike u Prevaljama 2022. godine.

Tab-Haidi je osnovan sa kineskom kompanijom „Haidi enerdži tehnolodži“, koja posluje od 2011. godine, i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. TAB drži 74 posto udjela u zajedničkom preduzeću.

Kineski partner će obezbijediti tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, obezbijediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije, prenosi Sputnik.

 

 

Ostavite komentar: